GatavoGardu Muti

Sālītu sēņu salāti

GatavoGardu Muti
Sālītu sēņu salāti

Mežs krustu šķērsu izstaigāts un pēdējās rudens sēnes (alksnenes, podiņi, vilnīši, rudmieses, cūcenes) salasītas, atstājot sūnās lepni gozējoties vien sarkanās mušmires. Kartupeļi novākti, suķelis izaudzēts un etiķis noraudzēts. Dārzā saplūkti vēl pēdējie zaļumi. Lai top maltīte!

Nepieciešams (3 porcijām):

Mērce –

  • 200ml trekns baltais jogurts
  • Sāls un pipari pēc garšas
  • Ķiploka daiviņa
  • Saišķis diļļu, pētersīļu

Pagatavošana: Visas sastāvdaļas liek blenderī un kuļ līdz izveidojas viendabīga, zaļgana masa. Pārliecinās par sāls daudzumu, vajadzības gadījumā pievieno vēl.

Kartupeļu kroketes –

  • 4 vidēja izmēra kartupeļi „Laura”
  • Dažas saujas jūras sāls
  • 500ml neitrāla eļļa cepšanai

Pagatavošana: Kartupeļus nomazgā un ar visu mizu liek uz cepešplāts, kurā atrodas jūras sāls vismaz centimetru biezā kārtā. Cep 170 grādu karstā cepeškrāsnī līdz mīksti. Atdzesē, nomizo un sarīvē uz rupjās dārzeņu rīves. Kartupeļu masu stingri sapresē kopā ar servējamās formiņas palīdzību (var veidot arī cieši saspiestas bumbiņas). Tās cep, iegremdējot 190 grādus karstā eļļā. Cep zeltainas, lieko eļļu nosusina virtuves dvielī. Kamēr vēl karstas, pārkaisa nedaudz sāli.

Sālīta cūkas krūtiņa –

  • Aptuveni 200 g sālītas cūkas krūtiņas (ja izvēlies pirkt veikalā vai tirgū jau gatavu). Ja tomēr gribas mēģināt pašu spēkiem, tad recepte šeit:

Cūkgaļas cauraudzi ierīvē no visām pusēm ar sāli, liek kādā katlā vai lielākā čuguna pannā, atstāj uz diennakti istabas temperatūrā. Pēc šī laika gaļa būs zaudējusi lieko mitrumu. Gaļu notīra no sāls. No pannas vai katla nolej lieko šķidrumu, gaļu ierīvē ar svaigu sāli, liek atpakaļ traukā un trauku novieto ledusskapī uz nedēļu. Pēc nedēļas notīra sāli, griež plānās šķēlēs un ēd.

Sālītās sēnes –

  • Burciņa sālītas sēnes (ja pērc tirgū vai esi dabūjis omes pagrabā). Ja izvēlies gatavot pats, sastāvdaļas būs šādas:
  • 1 kg dažādas vēlās rudens sēnes
  • Ūdens vārīšanai
  • Dažas ķiploka daiviņas
  • Pāri palikušie diļļu kāti
  • Sāls

Pagatavošana: Sēnes notīra no zemes, lapām, skujām. Liek verdošā ūdenī un vāra aptuveni 15 minūtes. Izņem no ūdens, liek caurdurī notecināties, atdzist. Sēnes nosver, aprēķina 3% sāls no kopējās sēņu masas. Sēnes liek bļodā, pieber sāli, pievieno sasmalcinātu ķiploku, sasmalcinātus diļļu kātus. Visu uzmanīgi samaisa, liek burkā, aizvāko un tur ledusskapī vismaz nedēļu pirms ēšanas.

Marinēti sīpoli –

  • Kādi 3 - 4 nelieli sarkanie sīpoli
  • Cukurs un sāls pēc garšas
  • Iecienītākais etiķis (ieteicams ābolu sidra etiķis)
  • Ūdens

Pagatavošana: Sīpolus pārgriež uz pusēm, noņem ārējo kārtu, noplaucē verdošā ūdenī aptuveni minūti, izņem ārā un noliek malā. Uzvāra marinādi – etiķi un ūdeni attiecībā 2:1, pēc garšas sāls un cukurs. Es sliecos par labu saldskābai marinādei. Respektīvi, cukurs un etiķis veido garšu, sāls to tikai mazliet pastiprina. Var pievienot arī dažādus aromātus – diļļu sēklas, ķimenes. Karstu marinādi pārlej sīpoliem, notur ledusskapī vismaz diennakti.


Etiķi iespējams pagatavot arī pašiem:

Nepieciešams nepasterizēts etiķis un alkohols, kur alkohola satura procents ir 4 – 18% robežās (vīns, alus vai sidrs). Ja tas būs mazāks, tad rūgšanas procesā neattīstīsies pietiekams skābes līmenis, ja vairāk – baktēriju kolonija var neizdzīvot. Process ir ļoti vienkāršs – izvēlētajam alkoholam pievieno ēdamkaroti nepasterizēta etiķa, visu liek burkā, pārsedz ar marli un nosien ar gumiju vai diegu. Kas notiks? Dažu nedēļu laikā izveidosies tāda kā plēve, tā ir baktēriju kolonija, kas, elpojot skābekli, pārstrādā etanolu etiķskābē. Kad viss alkohols pārstrādāts, „sēne” nogrims. Šo sēni ārā mest nevajag, to var pievienot citam alkoholam un taisīt citu etiķi. To, kas izveidojies, nolej caur sietu un uzglabā slēgtā traukā. Termiņš ir neierobežots. Ja uzglabāsiet atvērtā traukā, tad etiķis lēnām sāks izžūt un veidosies kaut kas līdzīgs balzametiķim.


Kopā salikšana un pasniegšana

Šķīvī lej mērci. Pa virsu kārto kartupeļu kroketes, sālīto cūkas krūtiņu, sālītas sēnes un marinētos sīpolus. Pārkaisa ar zaļumiem un maltām kaņepju sēklām.