Bioloģiskā graudkopība z/s "Kaņepītes"

Vasarā te plešas griķu lauki, raibiem ziediem nozied zirņi, smagas vārpas briedina kvieši, rudzi un mieži. Ap „Kaņepītēm” plešas tas īpašais plašums – tāds, par kuru saka, ka ir kur domai ieskrieties. Doma te ieskrējusies bioloģiskās graudkopības virzienā, nu jau daudzus gadus audzējot un ražojot miltus, auzu pārslas, griķus un zirņus.

Kad dienasvidū ieveļamies ciemos, „Kaņepīšu” virtuvē tiek vārīta meža gaļas zupa. Ir ziema un laukā snieg. Papīra tūtās skaļi birst pelēkie zirņi. Bet maļamās dzirnavas klāj nesen malto miltu baltais pūderis. Sentiments par „Kaķīša dzirnavām” un aizgājušo laiku dzirnavnieku godību gan te īsti vietā, jo graudi tiek lobīti un malti antīkās, pašu rokām restaurētās koka iekārtās, kas uz „Kaņepīšu” mājām atceļojušas no Somijas.

Tā viņi te strādā – lai zeme būtu auglīga un raža padevusies, sēj eļļas rutku un āboliņu, uz kuru saknēm dzīvojošā gumiņbaktērija apgādā zemi ar skābekli un mēslojumu. Zirņus iesēj tā pavairāk, lai tiek arī zosīm pavasaros. Malu gar kaimiņa lauku atstāj neapartu, lai būtu vēl vienu soli prom no miglotāja ķīmijas. Gatavo produkciju no kodēm pasargā, mazgājot plauktus ar etiķūdeni. Īsāk sakot - mīlestība un roku darbs.

Bioloģiski saimnieko jau daudzus gadus un joprojām mācās to darīt. Īstā skola jau esot tik uz lauka. Daba izmāca un pati ierāda to prasmi. Pēc lietainas vasaras auzu pārslu putra brokastīs garšos mazliet citādāk nekā pēc tādas, kurā saule lutinājusi graudus teju ik dienu. Maize, cepta no graudiem, kas novākti pēc nedēļu ilgušām lietavām, nebūs tik mīksta un gaisīga kā tāda, kas cepta ar pirms lietus nokultiem kviešiem.

Varētu domāt, ka „Kaņepīšu” saime no putrām vien pārtiek! Bet tepat ir ābeļdārzs, ķiršu koki, iestādīti avenāji un krūmmellenes. Draugos mednieks un kaimiņos vistas. Īsta lauku dzīvošana. Bet taisnība, nu, gan, ka putras te ir lielā cieņā. Un kā, nu, ne – auzu pārslas „Kaņepītēs” tiek ražotas pa senai modei, neizmantojot karsēšanas procesu, kas pagarinātu to derīguma termiņu. Šādas bioloģiski audzētas auzu pārslas satur visus vitamīnus un taukskābes, labvēlīgi iedarbojas uz gremošanas traktu un uzlabo pašsajūtu.

Lai maize abrā rūgst un brokastīs vienmēr kūpošas putras bļoda! Iepriekš uzzvanot, vari doties uz „Kaņepītēm” ar saviem toverīšiem un iegādāties viņu ražoto produkciju dabai un maciņam draudzīgāk.


Praktiskā informācija

Nokļūšana

Adrese: "Kaņepītes", Kocēnu pagasts, Kocēnu novads, LV-4220

No Valmieras dodieties Dikļu virzienā. "Kaņepītes" atrodas kreisajā ceļa pusē aptuveni 20 minūšu brauciena attālumā no Valmieras.

GPS: 57°32'47.6"N 25°15'43.1"E

Tālrunis: (+371) 26340347

E-pasts: zs.kanepites@inbox.lv

Web: www.kanepites.lv