CiemojasGardu Muti

Cigoriņu kafejas "Alīda" ražotne

CiemojasGardu Muti
Cigoriņu kafejas "Alīda" ražotne

Saimniece Jolanta Kovnacka aicina ciemiņus ielūkoties mazajā darbnīciņā, lai pastāstītu to, kā no grauzdētām Latvijas dabas veltēm - cigoriņiem, miežiem vai rudziem, ozolzīlēm un burkāniem pēc vecmāmiņas receptes top gards un latvisks dzēriens - „kafeja”.

Vietas vēsture un produkta izcelsme

Cigoriņu "kafejas" gatavošana aizsākās 2009. gadā Mazzalvē, bet 2011. gadā Elkšņu pagasta “Dzelmītēs” tika izveidota maza darbnīciņa. Pirmā cigoriņu „kafeja” (nosaukums atrasts vecos žurnālos) tapa, iedvesmojoties no vecmāmiņas reiz gatavotā dzēriena. Jolantas Kovnackas vecmāmiņa Alīda zināšanas, par to, kā sagatavot šo dzērienu, nebija aizmirsusi izsūtījuma gados Sibīrijā un, atgriežoties Latvijā, atkal savai ģimenei gatavoja cigoriņu "kafeju". Jolanta Kovnacka atcerējās vecmāmiņas vārīto kafiju un nolēma šo dzērienu atkal gatavot un piedāvāt tiem, kas prot novērtēt patiesu un tīru garšu. Pirmais "kafejas" maisījums par godu vecmāmiņai tika nosaukts par “Alīdu”. Tam sekoja „Paulīne” – cigoriņu "kafeja", kurai miežu vietā pievienoti rudzi, tā iegūstot patīkamu rudzu maizītes garšu. Šis dzēriens nosaukts saimnieces meitas vārdā.

Plašāk par produktu un iespējām

Viesiem, ciemojoties “Dzelmītēs”, tiek dota iespēja uzzināt par veselīgo un gardo kafiju “Alīda” un “Paulīne” sastāvdaļām. Saimniece izstāsta to, kas "kafeju" atšķir no kafijas, parāda, kā izskatās cigoriņa sakne, kas ir latviskās "kafejas" pamatu pamats. Cigoriņus Jolanta Kovnacka audzē pati. Daudzi "kafejas" darbnīcas apmeklētāji šeit pirmo reizi redz cigoriņu. Ciemiņi uzzin arī to, kā tiek iegūtas un sagatavotas pārējās sastāvdaļas, kas papildina abu dzērienu garšu un smaržu – mieži, ozolzīles, burkāni, rudzi. "Kafejas" tapšana līdz pat paciņas aizdarīšanai un etiķetes aizlīmēšanai līdzinās smalka rokdarba darināšanai. Pēc darbnīcas apskates telpu piepilda "kafejas" smarža un nesteidzīgām brīvdienām piemītoša omulība. Saimniece cienā ciemiņus ar patīkami rūgto, veselīgo dzērienu un gardām smalkmaizītēm, stāstot, kā pašiem mājās pagatavot tik pat garšīgu "kafeju" kā "Dzelmītēs".

Nepalaid garām

Iespēju iztaujāt saimnieci par to, kā mājās pareizi pagatavot gardu un smaržīgu cigoriņu „kafeju” un kā to izmantot ēdienos un veselības uzturēšanā.

Vēl piedāvā

Iegādāties „kafeju” līdzņemšanai uz mājām.


Praktiskā informācija

Cena eur 2.00. Ciemošanās iespējama pavasara, vasaras un rudens sezonā. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Ciemošanās ilgums 1h. Ciemiņu skaits 10 - 40.

Nokļūšana

Adrese: „Dzelmītes”, Viesītes novads, Elkšņu pagasts, LV-5217

Braucot no Aknīstes uz Neretu, pie norādes „Viesīte 14” Apserdē jānogriežas un jābrauc līdz Elkšņiem. Pie baznīcas labajā pusē redzama pelēka būve, kur atrodama "kafejas" ražotne.

GPS: N56° 12.9795', E025° 34.7753'

Tālrunis: (+371) 26582074

E-pasts: kafeja.alida@gmail.com

Web: www.kafejaalida.lv


Gardu Muti gatavo - Cigoriņu kafejas "Paulīne" un kaņepju piena latte

Vienai tasei (250ml) dzēriena nepieciešams:

  • 100g grauzdētas kaņepju sēklas
  • 2 ēdamkarotes cigoriņu kafejas "Paulīne"
  • 1 ēdamkarote medus
  • Šķipsniņa kaltētu lavandas ziedu (pēc noskaņojuma)

Vispirms pagatavo kaņepju pienu. Uz nakti iemērc kaņepju sēklas ūdenī. Noskalo. Sablendē ar 300ml auksta ūdens līdz ūdens kļuvis pienbalts, caur marli nokās.

Pagatavo stipru cigoriņu kafiju. Ieber katliņā cigoriņus un aplej ar 100ml auksta ūdens. Uzvāri līdz pirmajam burbulim, ņem nost no uguns un lauj piecas minūtes ievilkties. Iemaisi medu un caur marli nokās.

Lej katliņā kaņepju pienu, uzsildi līdz patīkami karstai temperatūrai un ar blendera vai putojamās slotiņas palīdzību uzputo. Vai izmanto piena putošanai paredzēto putotāju.

Lej cigoriņu kafiju krūzē un pielej saputoto kaņepju pienu. Pārkaisi ar lavandas ziediņiem.