Cidoniju zeltera – plūškoka – ābolu kokteilis

Cidoniju zeltera – plūškoka – ābolu kokteilis

Šis ir no lielas glāzes dzerams, mazalkoholisks un atspirdzinošs kokteilis pēcpusdienas dārza svētkiem vai garām siltas vasaras nakts sarunām. Plūškoka liķiera vietā vari tam pievienot plūškoka sīrupu, iegūstot šī kokteiļa bezalkoholisko versiju, kas būs tikpat garšīga. Ābolmētras vietā vari izvēlēties kaķumētru vai kādu citu smaržmētru bez mentola, bet izvairies no piparmētras vai krūzmētras, kas ar savu spēcīgo mentola smaržu un garšu izjauks kokteiļa trauslo ziedu un augļu garšu maigumu. Lai iegūtu rabarberu sulu, kas šajā kokteilī spēlē to pašu lomu ko parasti citroni, ar rokas blenderi sablendē gabaliņos sagrieztu rabarberu un nokās to caur marli vai smalku sietu.

Sastāvdaļas:

  • Neliela sauja ābolmētra, tikai lapiņas
  • 50 ml svaigu rabarberu sula
  • 70 ml plūškoka liķieris (liķiera recepti meklē zemāk)
  • 500 ml nefiltrēta ābolu sula
  • 500 ml Gardu Muti cidoniju zelteris
  • Ledus

Tev vajadzēs:

  • 0.7l krūku un karoti garā kātā
  • Sulas glāzes
  • Pasniegšanai: ābolmētras zariņus, plūškoka vai vīgriežu ziedus (atkarībā no sezonas)

Pagatavošana:

Viegli saburzi ābolmētras lapiņas saujā, ļaujot izdalīties ēteriskajām eļļām. Saplēs tās un liec krūkā. Pievieno rabarberu sulu, plūškoka liķieri vai sīrupu un ābolu sulu. Izmaisi un liec ledusskapī vismaz uz stundu atdzesēties, lai garšas savā starpā sadraudzētos. Ieliec ledusskapī arī zelteri.

Pasniedzot piepildi glāzes ar ledu, lej glāzēs 2/3 kokteili, atlikušo 1/3 piepildi ar cidoniju zelteri. Dekorē ar mētras zariņiem un ziediem.


Plūškoka liķieris (~500ml)

Sastāvdaļas:

  • 10 lielas plūškoka ziedkopas
  • 50g pūdercukurs
  • 500ml 40% degvīns
  • ½ bioloģiski audzēts citrons, sagriezts plānās šķēlēs

Tev vajadzēs:

  • Lielu burku ar vāku (sterilizētu)
  • Aizspiežamu pudeli gatavā liķiera uzglabāšanai (sterilizētu)

Pagatavošana:

Ievāc tikai tās ziedkopas, kas ir pilnos ziedos, bez brūnumiem. Ziedu aromātam jābūt patīkamam. Plūc ziedus tajā pašā dienā, kad gatavosi liķieri, jo ziedu aromāts ir ļoti gaistošs.

Kārtīgi nokrati ziedkopas, lai izvairītos no nevajadzīgiem kukainīšiem, bet nemazgā tās. Ar šķērēm nogriez visas lapas un pēc iespējas vairāk kātus. Kāti ir nedaudz indīgi (mazie kātiņi, kas ir klāt pie ziediņiem, neko sliktu tev nenodarīs)

Liec plūškoka ziedus burkā, viegli piespiežot tos ar roku, pievieno cukuru. Pāri lej degvīnu. Pa virsu kārto citrona šķēlītes tā, lai plūškoka ziediņi nogrimtu zem degvīna. Tie nedrīkst peldēt virspusē, jo skābekļa ietekmē oksidēsies. Ja ziediņi tomēr peld augšpusē, kā smaguma elementu vari izmantot mazu šķīvīti vai vāciņu.

Aizvāko burku un glabā tumšā, vēsā vietā mēnesi. Dažas reizes mēneša laikā uzmanīgi apgriez to kājām gaisā, lai pārliecinātos, ka cukurs pilnībā izkusis. Pēc mēneša divreiz nokās liķieri – pirmo reizi caur sietu, otro reizi caur vairākās kārtās salocītu marli vai kafijas filtru. Lej pudelē un uzglabā tumšā, vēsā vietā. Pēc atvēršanas uzglabā ledusskapī un izlieto 6 mēnešu laikā.