Latvijas dabas gardumi Baltā galdauta svētkos

Godinot Latvijas zemi un dārgumus, ko tā mums dāvājusi, aicinām ģimenes, draugus un saimes kaut uz mirkli kopā pabūt pie balti klāta svētku galda, lai izbaudītu Latvijas dabas bagātību un vēlētu mūsu zemei saules mūžu.

Šis ir īstais laiks, kad no skapjaugšas izcelt smalkāko lina galdautu, basām kājām dārzā saplūktu pirmās gārsas un no upes izzvejotu brangākās vimbas.

GM ēdieni un Vēstēja-95.jpg

Pavasara zaļumu salāti

Sastāvdaļas (4 personām):

Salātiem:
•    300-400 g salātlapas
•    1 garais gurķis
•    1 buntīte redīsu
•    Sauja gārsas
•    150 g mīkstais kazas siers

Mērcei:
•    50 ml kaņepju eļļa
•    Šķipsna sāls
•    10 ml cidoniju sula
•    ½ tējkarote medus

Pagatavošana

Salātlapas saplucina nelielos gabalos, gurķi nomizo, sagriež ripiņās, redīsus nomazgā un arī sagriež ripiņās. Gārsas lapas smalki sakapā, kazas sieru sadrupina nelielos gabalos. Burciņā sajauc visas mērces sastāvdaļas un sakrata. Mērci pārlej pāri salātiem, samaisa un pasniedz. 
 

Grilēta vimba ar nezāļu pesto

Sastāvdaļas (4 personām):

•    2 vimbas, iztīrītas
•    200 g  gārsas, nātres, pienenes
•    100 ml kaņepju eļļa
•    ½ tējkarote sāls
•    1 daiviņa ķiploks
 
Pagatavošana

Iekurina grilu, uz restēm liek vimbu un cep no katras puses 5-10 minūtes. Tikmēr blenderī liek gārsas, nātres, pienenes, eļļu, sāli, ķiploku un sablendē viendabīgā masā. Pasniedz vimbu, pārlejot to ar nezāļu pesto. 

Rupjmaizes kārtojums ar iesala mērci

Sastāvdaļas (4 personām):

•    300 g rupjmaize
•    40 ml iesala mērce (receptē izmantota Valmiermužas alus virtuves Iesala mērce)
•    200 g brūkleņu ievārījums
•    50 g rabarberu sukādes (receptē izmantotas Gardu muti rabarberu sukādes)
•    200 ml saldais krējums
•    400 g biezpiens
•    2 ēdamkarotes cukurs

Pagatavošana

Sakuļ saldo krējumu ar cukuru līdz tas stingrs, pievieno biezpienu un saputo. Trauciņos kārtās liek drupinātu rupjmaizi, iesala mērci, brūkleņu ievārījumu, biezpiena krēmu un pārber pāri rabarberu sukādes.