Spēka maltīte vasaras saulgriežu svinībām

Spēka maltīte vasaras saulgriežu svinībām

Jāņu dienā no trejdeviņiem ziediem jānopin vainags, jāiebāž azotē un visu dienu jāglabā. Vakarā kārtīgi jāizdejojas un, ejot gulēt, vainags jāliek pagalvī. Tad sapnī varēs redzēt, kas notiks nākotnē, vēsta latviešu ticējums. Šajā dienā tik daudz kas jāiespēj, tik daudz kas jāpagūst. Lai būtu duka ar tradīcijām, rituāliem, dziesmām un dančiem pavadīt šos lustīgos svētkus, ir brangi jo brangi jāiestiprinās. 

GM jāņu ēdieni-87.jpg

Rabarberu – kefīra kokteilis

Sastāvdaļas (4 personām):


•    2-3 rabarberu kāti
•    400 - 500 ml kefīrs
•    1 – 2 ēdamkarotes medus


Rabarberu kātus nomizo, sagriež nelielos gabalos un liek blenderī. Pievieno kefīru, medu un blendē, līdz izveidojas viendabīgai masa. Bauda vēsu. 

Sviesta cepumi ar ķimenēm

Sastāvdaļas (4 personām):


•    180 g auksts sviests
•    200 g kviešu milti
•    1 ola
•    1 ēdamkarote ķimenes
•    šķipsna sāls, timiāns, rozmarīns un citas garšvielas pēc sirds patikas


Sajauc sviestu ar kviešu miltiem, pievieno olu, sāli, ķimenes. Ar rokām mīca mīklu, līdz izveidojas viendabīga masa. Uzkarsē cepeškrāsni 190 grādus karstu. Izrullē mīklu, veido nelielas apļa formas un cep 12 – 15 minūtes, līdz cepumi zeltaini brūni. 

Jauno dārzeņu vēszupa

Sastāvdaļas (4 personām):


•    3-4 gurķi
•    500-600 g jaunie kartupeļi
•    200 g redīsi
•    4 olas
•    1 – 1,5 l kefīrs
•    5 g bazilika
•    15 g rukolas
•    ½ tējkarote jūras sāls
•    1 tējkarote sinepes
•    1 tējkarote mārrutku


Jaunos kartupeļus nomazgā un vāra, līdz tie mīksti. Vāra olas aptuveni 10 minūtes. Gurķus, redīsus, kartupeļus un olas sagriež nelielos gabalos. Sablendē kefīru, baziliku, rukolu, sāli, sinepes un mārrutkus. Kefīra masu pārlej pāri sagrieztajiem dārzeņiem un olām. Bauda vēsu. 

Ķimenēs marinēti jēra gaļas iesmiņi ar atsvaidzinošiem salātiem

Sastāvdaļas (4 personām):

Jēra gaļas iesmiņiem:
•    500 g jēra gaļas kakla karbonāde
•    600 – 700 ml silta ūdens
•    3 ēdamkarotes baltvīna etiķa
•    2 ēdamkarotes ķimeņes
•    šķipsna sāls
•    koka iesmiņi
•    malka vai ogles, sērkociņi

Salātiem:
•    1 salātlapu buntīte
•    3-4 gurķi
•    2 tomāti
•    5 piparmētru lapas
•    50 ml eļļa pēc izvēles
•    šķipsna sāls un pipari

Pagatavošana

Gatavo gaļas iesmiņus
Bļodā sajauc ūdeni, etiķi, ķimenes, sāli. Jēra gaļu sagriež nelielos gabaliņos un iejauc marinādē. Atstāj gaļu ievilkties vēsumā uz nakti. Kurina ugunskuru vai grilu, uzdur uz iesmiņiem iemarinēto gaļu un cep 30 līdz 40 minūtes, kamēr gaļa gatava.

Gatavo salātus
Salātlapas, gurķus un tomātus sagriež nelielos gabalos. Eļļu sajauc ar sāli un pipariem, pārlej salātiem un pāri pārber sasmalcinātas piparmētru lapiņas. 

Uz uguns cepts ķimeņu siers ar zaļumu mērci

Sastāvdaļas (4 personām):


•    300 – 400 g ķimeņu siers
•    100 g dažādu zaļumu pēc izvēles (spināti, rukola, timiāns, baziliks, naudulis, balanda)
•    100 ml eļļas pēc izvēles
•    šķipsna sāls un pipari
•    malka vai ogles, sērkociņi, grila restes


Ķimeņu sieru sagriež nelielos gabalos un liek uz grila cepties. Cep no abām pusēm 3-4 minūtes. Sablendē eļļu, zaļumus, sāli un piparus viendabīgā masā. Bauda, sieru pamērcējot zaļumu mērcē. 

Rabarberu saldējums ar četru miltu vafelēm

Sastāvdaļas (4 personām):

Saldējumam:
•    6 – 8 rabarberu kāti
•    2 ēdamkarotes baltais cukurs
•    3 ēdamkarotes brūnais cukurs
•    5 olu dzeltenumi
•    500 ml saldais krējums

Vafelēm:
•    200 g dažādi milti – miežu, auzu, griķu, kviešu. No katra veida 50 g
•    300 ml piens
•    2 olas
•    100 g sviests
•    1 ēdamkarote medus

Pagatavošana

Gatavo saldējumu
Rabarberu kātus nomizo, sagriež mazos gabaliņos un liek katliņā vārīties, pieber balto cukuru. Vāra, līdz cukurs izkusis un rabarberi izšķīduši. Atdzesē. Puto olu dzeltenumus ar brūno cukuru, līdz masa dubultojusies. Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu, līdz izveidojies putukrējums. Sajauc bļodā putukrējumu, olu dzeltenumu masu, rabarberu ievārījumu un liek saldētavā uz nakti. Pirms pasniegšanas 15 minūtes patur istabas temperatūrā, lai saldējums krēmīgāks.

Gatavo vafeles
Sviestu izkausē. Olas saputo. Olām pielej pienu, izkausēto sviestu, un medu. Kārtīgi visu samaisa. Piesijā miltus un atkal visu samaisa. Ietauko vafeļu pannu un cep vafeles zeltaini brūnas. Sarullē konusa formā un pasniedz kopā ar saldējumu. Lielākam garšu piedzīvojumam pāri pārber meža zemenes un kumelīšu ziedus.