BIO smiltsērkšķi ZELT

Pašā Zemgales sirdī, Platones upes krastā zeļ un plaukst Eduarda un Elīnas mīlestība, un viņu lolotā bio smiltsērkšķu saimniecība ZELT. 2016. gadā tika iedēstīti pirmie stādījumi jauniegādātajā zemes gabalā “Zeltlejas” – pateicoties šim nosaukumam tika radīts un atvasināts zīmola nosaukums ZELT, tajā pašā laikā neaizmirstot, ka smiltsērkšķis ir ZELTa oga. Te tiešām viss zeļ – piebraucot pie saimniecības pat dienā, kad padebess nomākusies, zeltaini oranžās ogas, saimnieku viesmīlība un smaids apbur ikvienu!

Pirms septiņiem gadiem, pēc žurnālā izlasīta raksta Eduardam radās doma, ka vajadzētu pašam iestādīt kādu stādiņu šo brīnumogu. Bet tobrīd nebija ne domu, ka viņa dzīvē jau pēc maza brīža parādīsies Elīna, kas ar savu sievišķo enerģiju sagriezīs dzīvi gaisā. No vienas mazas idejas par stādiņu Eduards un Elīna lolo 36 hektāru bio smiltsērkšķu laukus. Jau gada izskaņā plānots, ka durvis vērs jaunbūvētais “Smiltsērkšķu nams” – vieta, kur uzņemt viesus, gatavot gardus ēdienus un gūt iedvesmu. Tomēr pats dārgākais viņu dzīves lolojums ir Olīvija, kura jau pavisam drīz svinēs savu pirmo dzimšanas dienu. Tāpat kā dzīvē, kur vīrišķā enerģija, tur vajadzīga arī sievišķā, un otrādi. Arī smiltsērkšķiem, lai tie dotu ražu, vajag gan sievišķo, gan vīrišķo krūmu.

Paši saimnieki saka: “Mūsu darba un ZELT smiltsērkšķu dabīgo un augstvērtīgo produktu pamatā ir liela aizrautība, iedvesma un mīlestība.” Un tieši mīlestība ir tas, ko var izjust, satiekot Elīnu un Eduardu, – mīlestību pret ģimeni, dabu un darbu. Pateicoties šai spēcīgajai enerģijai, viņi rada brīnumainas lietas.

No šīm vērtīgajām brīnumogām ogām tiek radīts superprodukts – smiltsērkšķu eļļa, kas ir arī pamats Eduarda idejai par ogu audzēšanu. Tajā slēpjas neskaitāmas vērtīgas īpašības. Lai iegūtu eļļu, jāizmanto gan ogu miza, gan sēklas. 1 litra 100 % eļļas radīšanai nepieciešams pat 200 kilogramu ogu. Tā ir bagāta ar C, E un B grupas vitamīniem, antioksidantiem, omega taukskābēm, kalciju, kāliju, magniju, dzelzi un fosforu. ZELT smiltsērkšķu dārzā tiek audzētas vienas šķirnes smiltsērkšķu koki, kuru ogām piemīt paaugstināts eļļas saturs. No šīm brīnumogām vēl tiek radīta sula, ogu pulveris, laimes tēja, kuras sastāvā ir smiltsērkšķu lapas, kas satur serotonīnu jeb laimes hormonu, smiltsērkšķu karameles, saldējums, alus un destilāts, kā arī produkti skaistumam – ziepes, sejas un roku krēmi un lūpu balzami.

Smiltsērkšķi ir Latvijas zelta ogas. Grūti iedomāties vēl augstvērtīgāku augu par smiltsērkšķi! Tie ir unikāli, bagāti ar vitamīniem, aminoskābēm un antioksidantiem, stiprina imunitāti, ir lietojami uzturā, kā arī skaistuma un veselīgas ādas noslēpums.

Pēc darbiem Elīna un Eduards spēkus atgūst tepat – smiltsērkšķu dārzos, kur enerģiju dod 18 ozoli un bērzi, top “Smiltsērkšķu nams”, aiz kura plašajiem logiem saulē rotājas ogu lauki, turpat izbūvētā brīvdabas skatuve atsauc atmiņā vasaras skaistāko laiku, kad īsi pirms ogu novākšanas šeit notiek muzikāli priekšnesumi, tiek baudīta daba un bezrūpība.

Elīna un Eduards ir noticējuši šo dabas velšu unikālajām īpašībām un cer, ka ikviens noķers to maģisko sajūtu, kā košo smiltsērkšķu skābums viegli liek piemiegt laimē acis!

Praktiska informācija

Smiltsērkšķu dārzs ZELT

Tālr. 28804504

“Zeltlejas“, Platones pagasts, Jelgavas novads, LV - 3021