Olu krāsošana

Tā kā mēs pavasara saulgriežus jau sagaidījām 20. marta agrā rīta, arī izšūpoties, dzērvenes noēsties un Latvijas lauku olas sakrāsot paguvām. 🌞🌱🥚

Ticam, ka daudziem no jums Lieldienu svinības un lustes vēl priekšā, tamdēļ labprāt padalāmies ar mūsu eksperimentiem un ieteikumiem, ar kādām dabīgām krāsām olas izdaiļot šogad. 🎨

BIETE

Sastāvdalas:

  • 1/2 no vidēja izmēra bietes

  • 3 olas

  • 2 ēdamkarotes etiķis

  • ūdens

  • eļļa, sviests vai speķa ādiņa


Pēc izvēles:

  • marle

  • ziediņi, rīsi, pumpuri, lapiņas

  • diegs

Pagatavošana:
Bieti sagriež gabaliņos. Katlā ielej ūdeni. Olas ievīsta marlēs kurās ielikti dekori, un marli aptin ar diedziņu. Katlā liek olas un bietes. Vāra. Kopš ūdens sācis burbuļot, vāra 20 min. Noņem no uguns, pielej etiķi, lai krāsa labāk "iekožas" un atstāj olas biešu ūdenī uz nakti. Nākamajā rītā izņem olas no biešu šķidruma, nomazgā un nospodrina ar sviestu, eļlu vai speķa ādiņu.

MELLENES

Arī no melleņu ievārījuma iegūtā krāsa ir ļoti intensīva, tāpēc arī šīs olas vari papildus izdekorēt.

Sastāvdalas:

  • melleņu ievārījums 300g

  • 3 olas

  • 2 ēdamkarotes etiķis

  • ūdens

  • eļļa, sviests vai speķa ādiņa


Pēc izvēles:

  • marle

  • ziediņi, rīsi, pumpuri, lapiņas

  • diegs


Pagatavošana:
Olas ievīsta marlēs, kurās ielikti dekori, un marli aptin ar diedziņu. Katlā liek olas un mellenes. Katlā ieliek ievārījumu, olas un ielej ūdeni. Kopš ūdens sācis burbuļot, vāra 20 min. Noņem no uguns, pielej etiķi, lai krāsa labāk "iekožas" un atstāj olu melleņu "ūdenī" uz nakti. Var pārkārtot arī citā traukā. Galvenais, lai olas ir pārklātas ar mellenēm. Nākamajā rītā izņem olas no melleņu šķidruma, nomazgā un nospodrina ar sviestu, eļlu vai speķa ādiņu.

KURKUMA

Krāsa no kurkumas būs viegli iedzelteni brūna, tamdēļ labāk to marlē nevīstīt, kā arī krāsot tieši baltās olas, lai krāsa būtu labāk redzma.

Sastāvdalas:

  • kurkumas paciņa

  • 3 olas

  • 2 ēdamkarotes etiķis

  • ūdens

  • eļļa, sviests vai speķa ādiņa


Pagatavošana:
Katlā ielej ūdeni, ieliek olas un ieber kurkumu. Vāra. Kopš ūdens sācis burbuļot, vāra 20 min. Noņem no uguns, pielej etiķi, lai krāsa labāk "iekožas" un atstāj olas kurkumas ūdenī uz nakti. Nākamajā rītā izņem olas no kurkumas šķidruma, nomazgā un nospodrina ar sviestu, eļlu vai speķa ādiņu.

KAFIJA

Kas interesanti, kafijā krāsotajām olām tumšbrūnā iedeguma krāsa vietumis nāk nost, veidojot gaišus plankumus, kas īpatni un vienlaikus arī skaisti.

Sastāvdalas:

  • kafija 50g

  • 3 olas

  • 2 ēdamkarotes etiķis

  • ūdens

  • eļļa, sviests vai speķa ādiņa


Pagatavošana:
Izvāra olas 15-20 min. Ar karstu ūdeni aplej kafiju traukā, kurā tiks krāsotas olas. Ielej etiķi. Ieliek izvārītās olas un atstāj uz nakti. Nākamajā rītā izņem olas no kafijas, uzmanīgi nomazgā un nospodrina ar sviestu, eļlu vai speķa ādiņu.

PRIEDE

Krāsa pavisam, pavisam maigi zaļgani dzeltena, tāpēc labāk krāsot tieši baltās olas.

Sastāvdalas:

  • priežu skujas 4 saujas

  • 3 olas

  • 2 ēdamkarotes etiķis

  • ūdens

  • eļļa, sviests vai speķa ādiņa


Pastaigas laikā pa mežu atrod kādu priežu zaru. Karstā ūdenī to nomazgā. Nolasi skujas. Skujas kopā ar ūdeni sablenderē, kamēr veidojas biezenis. Olas izvāri 15-20 min. Skuju masu ieliec traukā, kurā krāsosi olas, ielej etiķi. Ieliec olas priedēs tā, lai tās pilnīgi pārklātas. Atstāj uz nakti. Nākamajā rītā izņem olas no priežu masas, nomazgā un nospodrina ar sviestu, eļlu vai speķa ādiņu.

PRIECĪGUS, KRĀSAINUS UN GARDUS SVĒTKUS!