Bioloģisko tēju lauki z/s „Ozoliņi”

Tēja –  tā ir neaprakstāma dabas dāvana, kas, ja vien esi cītīgi klausījies vecmāmiņas padomos, izlīdzēs ikvienā dzīves mirklī. Tā nomierina, kad iezagusies trauksme, uzmundrina, kad nogurums ņēmis virsroku, tā mudina apstāties un izbaudīt mirkli rimti, baudpilni, ar lieliem malkiem. Šis nu ir īstais laiks, kad brist pļavā un saplūkt saules tik ļoti lutinātos vīgriežu ziedus, ugunspuķu lapas, pelašķus un citus dārgumus, kas tā vien prasās, lai izkar bēniņos izvējoties, lai gurdajos rudens vakaros no tiem var smelties vasaras pilnbrieda spēku. 

Lai ieskatītos nedaudz dziļāk plašajā tējas pasaulē, Gardu muti dodas ciemos uz tēju lauku, kur Amatas novada z/s „Ozoliņi” tiek radītas īstenas augu burvestības. Tā ir  vieta, kur caurcaurēm jūtama mīlestība, apbrīna un cieņa pret visu dabas radīto, tamdēļ šeit ievāktās augu tējas ir bioloģiski tīras. „Ozoliņi” ir kā izsapņotā bērnības laimes zeme, kur dienas tiek vadītas līksmībā un pilnīgā harmonijā ar dabu. 

Jau 41 gadu šeit saimnieko mākslinieku Lūkinu ģimene, kura pārcēlusies no Rīgas lauku mieru rast. Tēju stāsts sācies ar ābeļlapu tējas fermentēšanu, kuru izmēģinot, saimnieki iemīlējās tās smaržā, garšā un pašā radīšanas procesā, kas tik tuvs mākslas tapšanas brīnumam. Šodien z/s „Ozoliņi” veido tējas jau no 33 dažādiem augiem. Saimniecībā kopīgi rosās visa Lūkinu ģimene – saimieku bērni, mazbērni, kā ari brīvprātīgie palīgi no visas pasaules, kuri iepzīst Latvijas dabu un kultūru caur tējas stāstu. 

Saimnieki atzīst, ka tējas veidošana ir pamatīgs roku darbs – vākšana, vītināšana, lapu saberšana un fermentēšana. Tas viss prasa lielu pacietību un rūpību, bet, kad pēc noteiktā laika pacel burciņas vāku un visa telpa pielīst ar ziedu un augļu reibinošo aromātu – topi pilnībā šīs smaržas apburts un nogurums tiek kā ar roku noņemts! Un, ja vēl nobauda Lūkinu ģimenes īpaši iecienīto, karamelīgo svaigtēju no svaigām ugunspuķu lapām, spēki atgriežas nemanot. 

Ciemiņi tiek mīļuprāt aicināti ne tikvien iegādāties „Ozoliņu” saimnieku vāktās tējas, bet arī piedalīties tēju burvestību darbnīcās. Tajās iespējams katram sajust savu īsto augu, kā arī atbrīvot prātu, izveidojot augu mandalu. Saimniece Evita ir pārliecināta -  katram savs augs ir jāsajūt, jāiepazīst, jāsaprot caur smaržu un acu skatienu. Atbraukt un izstaigāt pļavas, rast dvēseles mieru un dabas prieku! Sajust šīs vietas īpašo burvību – augus, purva ezeru un patiesi sirsnīgos saimniekus.  Laipni lūgtum!

Praktiska informācija

Lai pieteiktu ciemošanos zāļu pasaulē, zvanīt augu gudrību vācelītei Brigitai Lūkinai (+371) 29174664 vai augu sajūtu gidei Evitai Lūkinai (+371) 26428082.

Nokļūšana

Adrese: z/s Ozoliņi, „Annas Ozoliņi”, Amatas novads, Zaubes pagasts, Annas

GPS 57.035495, 25.408487

E-pasts: laukuteja@ozolini.lv

Web: www.ozolini.lv