Rabarberu saldējums ar četru miltu vafelēm

Tveroties no saules dedzīgajiem skatieniem, tā vien gribas pagulties zem rabarberu leknājām lapām, iegrauzties to svaigajos, sulīgajos un dzestri skābajos kātos, lai atveldzētos. Taču vēl labāk, ja tiem klāt piebērta kāda karote cukura, pielieta krūka lauku saldā krējuma, pielikts pa kādam zeltainam olu dzeltenumam, lai radītu saldējumu.

Rabarberu saldējums garšos burvīgi arī viens pats, taču pašu ceptu vafeļu aromātu un garšu pārspēt nevar nekas. Meža zemenes ar kumelītēs piešķirs patīkamu svaigumu un pavisam maigu rūgtumu - teši to, kas vajadzīgs vasaras pilnbrieda dienā.

GM jāņu ēdieni-5.jpg

Sastāvdaļas (4 personām):

Saldējumam:
•    6–8 rabarberu kāti
•    2 ēdamkarotes baltais cukurs
•    3 ēdamkarotes brūnais cukurs
•    5 olu dzeltenumi
•    500 ml saldais krējums

Vafelēm:
•    200 g dažādi milti – miežu, auzu, griķu, kviešu. No katra veida 50 g
•    300 ml piens
•    2 olas
•    100 g sviests
•    1 ēdamkarote medus

Pagatavošana

Gatavo saldējumu
Rabarberu kātus nomizo, sagriež mazos gabaliņos un liek katliņā vārīties, pieber balto cukuru. Vāra, līdz cukurs izkusis un rabarberi izšķīduši. Atdzesē. Puto olu dzeltenumus ar brūno cukuru, līdz masa dubultojusies. Atsevišķā traukā saputo saldo krējumu, līdz izveidojies putukrējums. Sajauc bļodā putukrējumu, olu dzeltenumu masu, rabarberu ievārījumu un liek saldētavā uz nakti. Pirms pasniegšanas 15 minūtes patur istabas temperatūrā, lai saldējums krēmīgāks.

Gatavo vafeles
Sviestu izkausē. Olas saputo. Olām pielej pienu, izkausēto sviestu, un medu. Kārtīgi visu samaisa. Piesijā miltus un atkal visu samaisa. Ietauko vafeļu pannu un cep vafeles zeltaini brūnas. Sarullē konusa formā un pasniedz kopā ar saldējumu. Lielākam garšu piedzīvojumam pāri pārber meža zemenes un kumelīšu ziedus.