Rudens sakņu zupa

Tās dzestrās un dūmakainās vēlā rudens dienas, kad steidz novākt pēdējos burkānus, kurus spītīgi vēlas noturēt smagā, pielijusī zeme; kad bietes, kārtu kārtās sakrautas ķerrās, gaida, kad nošķīsi tām lapas, lai varētu doties ziemas miegā tumšajos pagraba apcirkņos; no mitruma un aukstuma stīvie pirksti, steidzot noplūkt salnas pārdzīvojušos seleriju kātus.

Kas gan šādās dienās var būt sirdi un ķermeni sildošāks, kā rudens ražas zupa ar brangu maizes riku, kurai pārziesta bagātīga sviesta kārta?

GM_Rudens_ēdiens-23.jpg

Sastāvdaļas:

 

Zupai

•    1,5 l ūdens
•    2 kāļi
•    1 selerijas sakne
•    4–5 burkāni
•    4–6 kartupeļi
•    2 puravi
•    2–3 selerijas kāti
•    1 sīpols
•    2–3 ķiploka daiviņas
•    sauja piparu
•    pāris lauru lapas
•    sāls pēc garšas
•    sviesta piciņa cepšanai
•    krējums

Zaļumu sviestam

•    120 g mīksts sviests
•    buntīte pētersīļu
•    50 ml saldais krējums
•    šķipsna sāls

 

Pagatavošana:

Gatavo dārzeņus
Bietes, kāļus, selerijas sakni, burkānus, kartupeļus nomizo un sagriež nelielos gabaliņos, puravu sagriež ripiņās. Katlā uz lēnas uguns kausē sviestu. Kad tas izkusis, apcep burkānus un puravus, pārlej ar buljonu. Kad buljons uzmetis pirmos burbuļus, pievieno pārējos dārzeņus, izņemot kartupeļus. Pēc 15-20 minūtēm pievieno arī kartupeļus un vāra, līdz dārzeņi mīksti, kas aizņems 8-12 minūtes. Ja nepieciešams, pievieno sāli pēc garšas.

Gatavo zaļumu sviestu
Blenderī liek pētersīļus, saldo krējumu un sāli. Visu sablendē, līdz zaļumi ir sasmalcināti. Pievieno sviestu un blendē, līdz izveidojusies viendabīga, krēmīga masa.

Zupu pasniedz ar krējumu un brangu maizes riku, kurai pārziests zaļumu sviests.