Latviskas garšas svētku galdam

Latviskas garšas svētku galdam

Novembris vezumā atnes ne vien vakarus, kad satumst ātrāk kā gribētos, bet arī krietnu devu patriotisma un iedvesmojošu sajūtu. Par Latviju un mums šajos vakaros ir stāsts. Par Latvijas garšām, smaržām un mūsu spēju to saredzēt, sadzirdēt un iemīlēt. Un ne tikai novembrī, bet  katru dienu! 

Mums ir trīs receptes, kuras virtuvi piepildīs ar debešķīgu smaržu, šķīvjus un bļodiņas ar garšu, bet sirsniņās ievels to mīļo kopā būšanas sajūtu. Ar kūku varēs cienāt līdz astoņiem ēdājiem, bet ķirbis un pamatēdiens pietiks četriem.  Receptes sagatavojusi un uz savas ādas izmēģinājusi brīnišķīgā Karlīna Latsone. Prieks par pievienošanos garškopjiem! 

GardumutiKarlīna.jpg

Krāsnī cepti ķirbji ar kazas sieru

Sastāvdaļas:

  • 2 kg muskatrieksta ķirbis 
  • 20 ml augstākā labuma olīveļļas 
  • 2 ēd.k.  timiāna lapiņas 
  • šķipsniņa sāls 
  • 200 g kazas siers 

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni līdz 190 grādiem. Ķirbi sagriež plānās šķēlītēs, pārlej ar eļļu, pārkaisa ar timiāna lapiņām, sāli un šauj iekšā cepeškrāsnī. Cep 20 – 25 minūtes. Kā saprast, kad tas ir gatavs? Tam jābūt mīkstam!  Liek uz šķīvja un pirms pasniegšanas pārber ar drupinātu kazas sieru. 

Gardumutigatavo2.jpg

Grūbas ar puravu, burkāniem un bekām

Sastāvdaļas:

  • 350 g grūbas 
  • 3 burkāni
  • 1 puravs 
  • 200 ml saldais krējums
  • 1 tēj.k. sāls 
  • 200 ml augstākā labuma olīveļļa

Pagatavošana:

Grūbas būs mazliet jāsagatavo – tām jāpārlej auksts ūdens un jāatstāj savā nodabā uz divām stundām. Ūdens tad iet savu ceļu – izlietnē, grūbas tiek nokāstas un mudīgi liktas verdošā ūdenī uz 20 – 30 minūtēm (līdz tās ir mīkstas). Kamēr grūbas vārās uz pannas apcep bekas, noteikti nolej lieko šķidrumu. Nomizo un sarīvē burkānus, bet plānās šķēlītēs sagriež puravus. Uzsilda katlu ar olīveļļu, tad liek iekšā puravus, pievieno burkānus, sēnes un sautē uz vidēji lielas uguns 5 – 10 minūtes. Tad  seko grūbas, saldais krējums un sāls. Visu šo turpina sautēt vēl 10 – 15 minūtes. Garšos ļoti labi, ja tiks pasniegtas kopā ar vistas fileju un iesala dzērienu Zelta zirgs, kur Latvijas spēku ik malkā varēs jaust.

Garšaugos cepta vistas fileja

Sastāvdaļas:

  • 2 – 4 vistas filejas
  • 5 –7 pētersīļu kāti
  • Rozmarīna zariņš 
  • 4 ķiploka daiviņas
  • 60 g sviests
  • ½ tēj.k. sāls
  • Olīveļļa  cepšanai

Pagatavošana:

Krāsni uzkarsē līdz 185 grādiem. Ar to uzkarsēšana nebeidzas, jo jāuzkarsē arī panna ar olīveļļu. Uz tās tad apcep vistas filejas no abām pusēm, lai tās kļūst brūnas. Katliņā izkausē sviestu ar ķiploka daiviņām, sāli un garšaugiem. Kad viss izdarīts, tad cepamajā pannā liek vistas filejas un pārlej ar katliņa maisījumu. Liek cepeškrāsnī cepties uz 20-25 minūtēm.

Gardumutigatavo.jpg

Ābolu – karameles kūka

Sastāvdaļas:

  • 3 - 4 āboli
  • 4 olas
  • 1 tēj.k. kanēlis
  • 70 g + 1 ēd.k. brūnais cukurs
  • 90 g sviests
  • ½ tēj.k. Valmiermuižas karstalus garšviela (kadiķoga + muskatrieksts) 
  • 70 g kviešu milti
  • 70 g griķu milti
  • 1 tēj.k. cepamais pulveris
  • Sviests cepamās formas ietaukošanai

Krēmam:

  • 100 g sviests
  • 60 ml saldais krējums
  • Šķipsniņa sāls
  • 120 g iebiezinātais vārītais krēms 

Pagatavošana:

Ābolus raiti nomizo, sagriež mazos gabaliņos, pārkaisa ar kanēli un vienu ēdamkaroti brūnā cukura. Tad ķeras pie cepeškrāsns, kuru uzkarsē 190 grādus karstu. Olas puto kopā ar cukuru, līdz masa dubultojusies, tad pievieno izkausētu sviestu, karstalus garšvielu, kviešu un griķu miltus un cepamo pulveri. Visu rūpīgi samaisa. Iemaisa ābolus, liek mīklu ietaukotā formā (24 – 26cm) un cep 35 – 40 minūtes, pēc tam izņem no formas un atdzesē. Gatavo krēmu: ar mikseri puto sviestu, tad pievieno iebiezināto vārīto krēmu un sāli, puto, beigās pievieno saldo krējumu un vēlreiz saputo. Kad kūka atdzisusi, pārsmērē ar krēmu un izdekorē, kā vien sirds vēlas. Runā, ka tā garšos vēl debešķīgāk, ja līdzās tai glāzēs lēkās mūsu brūkleņu zeltera burbuļi.

Lai mums brīnišķīgi svētki! 

Gardumutigatavo3.jpg