Miķeļdienas svinības un tirdziņš

Miķeļi ir laiks, kad diena un nakts ir vienādā garumā, noslēgušies visi rudens ražas novākšanas darbi, arī nopļautā labība savesta zem jumta. Sestdien, 21. septembrī, Valmiermuižas parkā Miķeļus atzīmējām ar svinībām un gardu mielastu, galdā ceļot visu, kas vasarā sarūpēts!

Cita starpā izzinājām arī „Slow Food” pieeju, kas ir balstīta izpratnē par ēdienu, ko nosaka trīs savstarpēji saistīti principi: labs, tīrs un taisnīgs. Tie paredz, ka ēdiens ir gatavots no labām izejvielām, tas ir gards un veselīgs. Audzēšana un gatavošana nekaitē apkārtējai videi un taisnīgums iekļauj pieejamu cenu ēdājiem, kā arī taisnīgu samaksu un labus darba apstākļus audzētājiem.

Arī darbnīcās izcēlām „Slow Food” vērtības, kas iestājas par labu, tīru un taisnīgu ēdienu. Gatavojoties ziemai, mācījāmies, kā ēvelēt un skābēt kāpostus. Kopā ar Valmieras muzeja saimniecēm izzinājām dažādus paņēmienus un praktiskus padomus, lai ar kāpostiem našķētos arī aukstajā laikā. Tāpat izzinājām tepat mežos un pļavās atrodamo gardumu cepšanas un kaltēšanas paņēmienus pavisam senatnīgā veidā – māla kleķa krāsnī. Valmiermuižā viesojās arī „Zero Waste Latvija” pārstāvji, kas pastāstīja, kā varam palīdzēt sev un dabai. Tirdziņa laikā no T krekliem darinājām iepirkumu maisiņus. Savukārt, tiem, kuriem mājās nereti aizmirstas trauciņš dzērvenēm vai ķiplokiem, veicinot atbildīgāku iepirkšanos, piedāvājām izmantot mūsu sagādātās burkas.

Sanākušos priecēja tautas mūzikas grupa „Teikas Muzikanti”.