Maizītes ar plaucētām olām un pašu gatavotu majonēzi

Kad saules stari pie mums uzkavējas ilgāk un silda siltāk, kad putnu mīlas dziesmas dzirdamas skaļāk un no zemes ar lielāku spēku sāk spraukties pirmie asniņi, jūtam, ka atgriezies pavasaris! Tas ir arī laiks, kad bagātināt sevi ar pamatīgu vitamīna devu, to smeļoties pirmajos Latvijas dārzeņos un lauku labumos.

Šajā receptē uzzināsi, ka plaucētu olu pagatavot ir pavisam viegli, vien talkā jāņem vērīga acs un laikrādis. Kā arī iemācīsim, kā no Latvijā atrodamiem produktiem radīt gardu un veselīgu majonēzi.

Sastāvdaļas (4-6 personām):

Maizītēm:
•    1 kukulis maizes pēc izvēles (receptē izmantota Valmiermuiža alus virtuvē cepta skābmaize)
•    1 garais gurķis
•    1 buntīte redīsu
•    60 g spinātu lapas
•    250 g bezpiedevu jogurts
•    50 g ķirbju sēklas
•    šķipsna sāls

Plaucētām olām:
•    6 lauku olas
•    šķipsna sāls
•    pārtikas plēve
•    6 lina vai cita materiāla diegi sagriezti 30-40 cm garumā

Majonēzei:
•    1 olas dzeltenums
•    1 tējkarote sinepes
•    šķipsna sāls, pipari
•    ½ tējkarote medus
•    150 ml kaņepju eļļa
•    1 ēdamkarote cidoniju sula

Pagatavošana

Gatavo majonēzi
Sajauc kopā olas dzeltenumu, sinepes, sāli, piparus, medu un cidoniju sulu. Visu sablendē viendabīgā masā. Lēnā strūkliņā pievieno eļļu, līdz majonēze sabiezējusi.

Gatavo plaucētas olas
Katlā uzsilda ūdeni, līdz parādās burbuļi. Pārtikas plēvi pārloka divās kārtās un ieklāj glāzē vai krūzē tā, lai plēve būtu pāri krūzes malām. Plēves "maisiņā" iesit olu, uzber nedaudz sāli un piparus. Plēves malas uzloka un aizsien ar diegu, veidojot sainītī. Atkārto ar visām olām. Kad uztaisīti visi 6 olu sainīši, liek verdošā ūdenī un vāra 5-6 minūtes. Svarīgi olas nepārvārīt, lai dzeltenumi nepaliktu cieti. Sainīšus izņem no ūdens un uzmanīgi atsien, olas izņem un noliek malā. 

Gatavo maizītes
Maizi sagriež šķēlēs. Gurķi un redīsus nomazgā, sagriež ripiņās, spinātu lapas noskalo. Uz maizes smērē pašu gatavoto majonēzi, tai virsū izkārto spinātu lapas, gurķu un redīsu ripiņas. Pa virsu uzliek plaucēto olu un pārber ķirbju sēklas.

Pasniedz, iegriežot olās vidiņu un ļaujot iztecēt dzeltenumam. Bauda kopā ar Gardu muti spirdzinošo cidoniju zelteri.