Pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš GARDU MUTI 2023

Cieši ejot pa saules iemīto taku, tā rāda, ka drīz būs pavasara saulgrieži un 18. martā līdzās Valmiermuižas alus darītavai ieskandinājām pavasara saulgriežu svinības un tirdziņu GARDU MUTI. Pavasara saulgriežos te satikās tuvi un tāli kaimiņi, lai viens otram vēlētu labu un svinētu gaismas uzvaru pār tumsu ar andelēšanos, dziesmām, rotaļām un gardu mielošanos.

Pavasara saulgrieži iekrīt laikā, kad daba mostas un ir laiks smelties enerģiju un uzņemt dabas dotos vitamīnus. Valmiermuižā bija sabraukuši tirgotāji no visas Latvijas ar kvalitatīviem un latviskiem produktiem, lai pavasari ikkatrs varētu sagaidīt godam. Mājražotāji bija saveduši kārumus, svaigu sieru, gardu maizi un smeķīgu gaļu, savukārt amatnieki bija sarūpējuši pavasarīgus mājas dekorus, glaunas rotas un drānas. Šiem saulainajiem svētkiem par godu Valmiermuižas alus saimnieks galdā cēla gan īpašu veltījumu Lielai dienai, gan Kokmuižas pasaulīgās alus garšas, gan „Gardu muti” zelterus.

Latviešu tautas ticējums vēsta: „Ja lielās dienas rītā agri piecelsies, vasarā nekad neaizgulēsies!” Un kurš gan grib nogulēt vasaru? Pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš mudināja rausties un steigties pretī saulei. Valmiermuižas alus virtuvē baudījām pavasara saulgriežu svētku pusdienu maltīti, kas nesteidzīgi gatavota no vietējo saimniecību labumiem pēc „Slow Food” vērtībām. Andelējāmies tirdziņā un Valmiermuižā gaidījām pavasari – saucām putnus un sauli, dziedājām pavasara un arī Lielās dienas dziesmu, aprunājāmies par pavasara gaidīšanu un tradīcijām kopā ar pasaules mūzikas grupu „Ududu”. Šie svētki bija darbīgi arī Valmiermuižas staļļa saimei, kura priecēja apmeklētājus ar zirgu izjādēm Valmiermuižas parkā. Pavasarī, kad mostas auglības spēki, īpašu rūpi turam par dabu. Notiek gatavošanās zemes un lauku darbiem, tālab šajos svētkos dārzkope un seno sēklu lolotāja Sandra Stabinge vadīja sēklu rotaļu ģimenēm un „For My Plants” darbnīcā bija iespēja sasēt mikrozaļumus līdzņemšanai un kopīgi apspriest veiksmīgas telpaugu kopšanas nosacījumus ikvienās augumīļu mājās. Neiztikām arī bez olu krāsošanas, lai celtu godā sauli, kas arvien vairāk mūs silda. Savukārt tiem, kas kārtīgi izšūpojās Valmiermuižas parka šūpolēs, solās būt ražīgs jaunais ritums.

Svētku sajūtu turpinot, 19. martā Valmiermuižas alus virtuvē baudījām Latvijas garšu vēlās brokastis. Piedāvājumā bija silti brokastu ēdieni, dažādu veidu salāti un aukstās uzkodas, pašu cepta alus maize un saldēdieni, kā arī Valmiermuižas alus darītavas brūvējumu degustācija.