Vasaras saulgriežu tirdziņš GARDU MUTI

Vasaras saulgriežos, kad saule sasniegusi savu augstāko punktu debesu lokā – Valmiermuižas parkā tika svinēts vasaras saulgriežu tirdziņš. Tirdziņā varēja sastapt teju 80 tirgotāju no malu malām, kuri līdzi bija atveduši pirmo zemeņu ražu, vasarīgus gardumus, sātīgu maizi, sieru, gaļu un dzērienus visām gaumēm, kā arī skaistas rotas, apģērbus un amatnieku darinājumus Jāņu dienas svinībām.

Tirdziņa apmeklētāji veldzējumu rada, baudot Gardu Muti zemeņu un cidoniju ledus dzērienus. Izsalkušos vēderus veldzēja ar auksto zupu no Valmiermuižas alus virtuves. Savukārt, Valmiermuižas alus darītavas meistari svinībām par godu galdā cēla īpašo Jāņu alu.

Katrā tirdziņa neiztikt bez andelēšanās, tik pat ļoti kā bez ļembasta. Mazākajiem tirdziņa dalībniekiem bija iespēja atpūsties no andelēšanās kņadas un laiski pavadīt laiku Valmiermuižas parka atjaunotajā rotaļu laukumā. Kā arī Valmiermuižas parkā ikvienam bija iespēja ļauties aristokrātiskai atpūtai zirga mugurā. Apmeklētājiem bija iespēja izbaudīt alus lūkošanu, kur tika atklāts alus un pieskaņotu uzkodu saderības stāsti.

Latvietis par godu saulgriežu svētkiem un Jāņu dienai pušķo māju un tās apkārtni, lai gādātu auglību un svētību tai, kā arī rastu svētku sajūtu pašos. Līksmai svinēšanai viņš sagādā mielastu sev un citiem un galdā ceļ siera rituli kā saules simbolu, apaļus raušus un brangu alu. Rūpējās par Jāņu uguns iedegšanu, lai labais uzvarētu pār ļauno.