Miķeļdienas svinības un tirdziņš GARDU MUTI 2025

Garškopjus sasilda tie mirkļi, kad sanākam kopā, lai godinātu gadskārtu ieražas, baudītu tīras Latvijas garšas un kopā būšanu. 13. septembrī Valmiermuižas parkā godinājām rudeni, kas ir raženākais laiks gadā, kad varam baudīt vasaras darba augļus.

Apmeklētāju iemīļotajā tirdziņā arī šoreiz pulcējās tirgotāji no malu malām, dodot iespēju novērtēt mājražotāju un amatnieku saradīto un sagatavoties rudens un ziemas laikam. Svinībās pulcējās dažādi tirgotāji, kuri piedāvāja noprovēt un iegādāties brangus maizes klaipus, smeķīgu gaļu, žāvētas zivis, dažādus sierus, dzērienus, rudens veltes un prasmīgus amatnieku darinājumus no koka, māla, stikla un greznus papildinājumus rudens un ziemas garderobei.

Ar skanīgu koncertu sanākušos iepriecināja pasaules mūzikas trio JŌRA, kas ar Baltijas, Skandināvijas un citu reģionu tautu tradicionālajām melodijām piesskandināja Valmiermuižas alus dārzu. Grupas nosaukums lībiešu valodā nozīmē „ezers” un tas simbolizē ūdeņus, kas savieno teritorijas un dažādus reģionus līdzīgi kā JŌRA to dara savā mūzikā. Koncertā gaidāms arī pārsteigums – par godu Valmiermuižas alus darītavas jaunumam – dzīru alum – dzirdēs arī pa kādai kāzu un alus dziesmai! 

Un kā gan rudenes bez kartupeļiem! Lai izceltu kartupeļu nozīmīgumu, Agroresursu un ekonomikas institūts aicināja atklāt kartupeļu daudzveidību – to dažādās krāsas, formas un garšas. Tirdziņa laikā varēja iepazīt „Priekuļu kartupeļu” kartupeļu šķirnes, norisinājās izstāde, kurā bija iespējams uzzināt, kāpēc kartupelis ir pelnījis būt vairāk nekā tikai ikdienas piedeva maltītē. Kulinārajā meistarnīcā tika ceptas kraukšķīgas kartupeļu pankūkas pēc receptēm, kas iedvesmotas no senatnes, kā arī varēs izzināt, kā kartupeļu šķirnes maina pankūku garšu. 

Valmiermuižas klasē bija iespējams darināt savu unikālo vēja pūķi. Darbojās brīvbode, kur ikviens varēja iemainīt to, kas pašamš kļuvis lieks. Izgriezties Valmiermuižas karuselī, izvizināties ar ponijiem un izbaudīt rudens krāss Valmiermuižažs parkā, pie viena arī apgleznojoties pats sejas apgleznošanas darbnīcā.

Valmiermužas alus darītavas meistari galdā cēla savu jaunāko bruvējumu – dzīru alu –, ko papildināja gards svētku mielasts Valmiermuižas alus virtuvē.

Pasākumu organizē Valmiermuižas kultūras biedrība, atbalsta Valmiermuižas alus darītava, ZAAO un Vidzemes plānošanas reģiona programma „Vidzemes kultūras programma 2025”, kas tiek īstenota Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammā „Latviešu vēsturisko zemju attīstības programma”.

Plašākai informācijai: Valmiermuižas kultūras biedrība, kultura@valmiermuiza.lv, tālr. nr.: 27337798, http://kultura.valmiermuiza.lv/.