Liepziedu - upeņu vēstēja Valmieras vasaras teātra festivālam

Iedvesmojoties no nu jau 5. Valmieras vasaras teātra festivāla tēmas, kur goda vieta ir dokumentāliem notikumiem, esam radījuši LIEPZIEDU-UPEŅU VĒSTĒJU. Tas ir dzēriens, kurā “Gardu muti “ garškopji dokumentējuši bērnību pilsētas pagalmā.  Pagalmā, kur liepu zaros kūleņi mesti un to zelta ziedi tējām krāti;  pagalmā, kur vecmammas  savos mazdārziņos ķekaru ķekariem upeņogas ievākušas, lai pēcāk no tām spēcinošus gardumus radītu.

Vēstējas aromāts aizved atmiņās pie tvaikojošiem upeņu ievārījuma katliem, kurus vecmamma pamatīgi ar koka karoti maisa, kamēr ogas cita pēc citas karstumā paukšķ. Pa plaši atvērto virtuves logu vējš no pagalma ienes liepziedu medaino aromātu un pa kādam liepu ziedam ar` . Un, rau, tas ne tikai degungalu pakutina, bet arī ielido upeņu katlā tieši iekšā! Ne velti liepu ziedēšana un upeņu nogatavošanās savijas turpat vienā laikā – daba jau pati priekšā pasaka, kas kopā sader vislabāk. Upenes spirgtais skābenums un dzidri bagātīgais aromāts pārī ar liepziedu zīdaino rūgtenumu iemieso īstenu Latvijas vasaras garšu – intensīvu un tomēr harmonisku. Burbuļi, kas vēstējas pudelē šur tur viegli lēkā, sniegs patīkamu veldzējumu un enerģisku mundrumu, savukārt pilīte vijīgā fruktozes sīrupa – samtainu saldumu.

Kā liepu ziedi, tā arī upenes tautas medicīnā tiek izmantotas no neatminamiem laikiem – ar liepziediem arvien ticis ārstēts klepus, iesnas, kā arī bezmiegs, savukārt upenēs mīt vesela vitamīnu karaliste, un pats vērtīgākais no visiem, C vitamīns, rūpējas par spēcīgu organismu, labu noskaņojumu, asu redzi un stipriem nerviem. Baudi vasarā labi atdzesētu ar peldošiem ledus gabaliņiem vai vēsākā vakarā uzsildi un piešauj kādu šķipsniņu kanēļa. Liepu ziedus čakli salasījušas “3x9 zālītes” Vecpiebalgā, upeņu sula nākusi no uzticamajiem draugiem “Very Berry” Gaujienā, savukārt dzidrais ūdens no 123 metru dzīlēm iegūts tepat, Valmiermuižā.

Kur iegādāties?

Valmiermuižā

Valmiermuižas alus tirgotava līdzās alus darītavai
Dzirnavu ielā 2, Valmiermuižā (skatīt kartē).


Rīgā

Valmiermuižas alus tirgotava Rīgā
A.Briāna ielā 9a, „Valdemāra pasāža”, Rīgā (skatīt kartē)