Miķeļdienas svinības un tirdziņš Gardu muti 2020

Par godu rudens saulgriežiem – Miķeļdienai, 19. septembrī Valmiermuižas parkā ciemojās gan lieli, gan mazi ražas svētku svinētāji. Pasākuma laikā notika tradicionālais mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Gardu muti”, kuru papildināja „Kuļam un kaļam” meistarnīcas, augu veselības telts, izjādes ar zirgiem un, protams, neiztikām arī bez muzikālā baudījuma, par kuru parūpējās mūziķu apvienība Trio TRE.

Tirdziņā varēja sastapt vairāk nekā 70 tirgotāju no malu malām, kuri līdzi bija atveduši gan svaigi novākto rudens ražu, gan tikko aizvadītās vasaras brīnumainās garšas. Bija iespēja nobaudīt un iegādāties arī sierus, zivis, gaļu un dažādus citus labumus. Valmiermuižas alus darītavas meistari svinībām par godu galdā cēla īpašo Miķeļdienas alu. Savukārt, Gardu muti garškopji parūpējās par to, lai vēsajos rudens vakaros varam smelties vasaras vitamīnus, piedāvājot jaunumu – upeņu zelteri.

„Kuļam un kaļam” meistarnīcas vadīja pieredzējuši meistari, kuri dalījās ar savām zināšanām vairākos tradicionālos arodos. Darbnīcu laikā varēja izzināt un iemēģināt roku kalēja darbā, dzelzs ieguvē, sviesta kulšanā, siera siešanā, kā arī katrs pats varēja noaust savu īpašo zāļu deķi. Augu veselības teltī bija iespējams uzzināt, kā visefektīvāk un dabai draudzīgāk ierobežot dažādus dārza kaitēkļus un slimības. Mazākie pasākuma apmeklētāji varēja piedalīties dažādās izglītojošās spēlēs un uzdevumos. Drošākie un azartiskākie devās izjādēs ar Valmiermuižas staļļa saimi. Miķeļdienas svinības jo košākas un dzirkstošākas padarīja grupa Trio TRE. Tā savu skanējumu saista ar latviešu, īru un skandināvu tautas mūzikas tēmām, kuras apdarina pa savam prātam un patikai, kā arī, iedvesmojoties no tautas mūzikas un instrumentu skaniskajām iespējām, veido noskaņu improvizācijas.

Miķeļi izsenis iezīmē rudens saulgriežus, kad saule nonākusi pusloka viduspunktā un diena un nakts atkal ir vienādā garumā, gluži tāpat kā pavasara saulgriežos. Miķeļdienā parasti tiek apvienotas divas dažādas izdarības – saulgriežu svinības un ražas novākšana. Tāpat arī Valmiermuižā – mēs gan lustēsimies, gan novērtēsim šī gada rudens ražas varenību.

Uz tikšanos Mārtiņdienas svinībās un tirdziņā 7. novembrī!