Bioloģiskie cidoniju lauki "Dabas auglis"

Saimniecība Vaidavā, kurā izaug zeltainās cidonijas, kas, pārvērstas sulā, nonāk mūsu dzirkstošajā cidoniju zelterī - Dabas Auglis. Vaidava no tiesas ir gleznaina vieta – miers, harmonija, rimts ikdienas ritums, maģiski mirguļojošais ezers. Un kamdēļ lai gribētos kurp projām doties, ja saknes jau iedēstītas tik burvīgā Latvijas vietā? Tā prātoja arī Nauris, kas 10 gadus atpakaļ lūkoja pēc iespējas palikts tepat, Latvijā, savā Vaidavā, lai iekoptu zemi un veidotu ģimeni.

Par to arī “Dabas auglis” stāsts – kā mīlestība pret dzimto vietu, gribasspēks, apņēmība, pozitīvs skats nākotnē un ticība latviešu varēšanai spēj ne tikai savu dzīvi augstāk celt, bet arī citu.

Viss aizsācies 10 gadus atpakaļ, kad Nauris sākā prātot, ar ko nodarboties, lai darbi nebūtu jādodas meklēt ārpus Latvijas. Ceļi sākumā saveda kopā ar aronijām, kamēr, gadiem ejot un ar īstajiem cilvēkiem iepazīstoties, viņa dzīvē ienāca cidonijas. Šajā laikā krietns puds sāls apēsts - pirmā cidoniju raža, kas bija jāgaida veselus četrus gadus, pamatīgi izsala un bija daudz mazāka, nekā cerēts; tika pieņemti lieli pasūtījumi, kurus bija milzu izaicinājums apmierināt. Reizēm tas arī neizdevās, bet saimnieks neļāvās grūtsirdībai un sevis žēlošanai. Neskatoties uz neveiksmēm un grūtībām, viņš arvien ir redzējis potenciālu cidoniju vērtīgajā sastāvā, īpašajā garšā un plašajās pielietošanas iespējās, kas kalpoja kā dzinulis turpināt iesākto.

Saimniecībā viss norit pēc bioloģiskās saimniekošanas principiem, turklāt cidonijas tiek vāktas un apstrādātas ar rokām turpat, Vaidavā. Viss aizsācies ar gatavu augļu tirgošanos un nu jau kā sešus gadus “Dabas auglis” arī rada mīkstas un marmelādīgas sukādes, sulas, sīrupus, biezeņus. Un ne tikai no cidonijām – gardumi tiek gatavoti arī no smiltsērkšķiem, dzērvenēm, rabarberiem, aronijām, kā arī citiem vietējiem augļiem un ogām. Naura šā brīža lielāka vēlme, pie kuras viņš degošām acīm nerimstoši strādā jau vairākus gadus, ir cidoniju audzētāju kooperatīvs. “Tikai kopā ir iespējams panākt vairāk un sasniegt lielākus mērķus”, ir pārliecināts “Dabas auglis” saimnieks. Jau vairākus gadus pēc kārtas pieprasījums pēc cidonijām ir krietni lielāks, nekā viņš savā saimniecībā spēj izaudzēt, tāpēc vienota darbošanās roku rokā ir stūrakmens, lai virzītos tālāk un Latvija kļūtu par cidoniju eksporta lielvalsti. Jo augļi šeit ir krietni vērtīgāki, nekā citviet pasaulē – pēc tiem lielu interesi izrāda pat zāļu ražotāji otrpus okeānam.

Jautāts par to, vai ģimene un draugi talkā nāk, Nauris smejot atbild, ka ne tikai palīdz vien, bet draugu ģimenes pat ir pārvākušās uz Vaidavu no Jūrmalas puses un pāris ģimeņu plāno drīzu atgriezušās no ārzemēm, jo uzņēmumā redz izaugsmes iespējas. Un tādas patiesi ir. Naura izlolotās cidonijas augļu, sulu, sīrupu, sukāžu un biezeņu veidā atradīsi ne tikai Gardu muti zelteru pudelēs, bet arī Rāmkalnu, Liepkanu, Gemoss, Simply Food un citu uzņēmumu produktos. Augļi un no tām radītie gardumi aizceļo arī uz Poliju, ASV, Austriju, Skandināvijas valstīm un citām vietām pasaulē, kur gana unikālās un eksotiskās cidonijas kļūst arvien iecienītākas.

Ja stipri tici, ka izdosies, tas arī notiks! Un nepaļaujies pirmajām neveiksmēm – tās tikai gribasspēku norūda un jo stiprāk uz priekšu dzen. Un, ja enerģija sāk zust, spirgtā cidonija Tevi uzmundrinās un neļaus pārbaudījumu priekšā apstāties!

Praktiska informācija

Nauris Jurgenbergs - valdes priekšsēdētājs
Tālrunis: + 371 27129624

Guntars Eglītis - valdes priekšsēdētājs
Tālrunis: + 371 29918731
E-pasts: info@dabasauglis.lv

Nokļūšana

Adrese: Skolas iela 2, Vaidava, Vaidavas pagsts, Kocēnu novads, LV-4228, Latvija