Pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš GARDU MUTI

Valmiermuižas parkā 19. martā lustīgi tika atzīmētas pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš „Gardu muti”. Postfolka grupa „Daba San” ar koncertu un pavasara saulgriežu tradīciju izzināšanas stāstiem ieskandināja pavasara sajūtas un gaismas atgriešanos. Saulgriežos daba dod daudz resursu, lai smeltos enerģiju, sāktu krāt spēkus un uzņemtu vitamīnus, tālab Valmiermuižas parkā bija sanākuši tirgotāji, kuri galdā cēla kvalitatīvus un latviskus pārtikas produktus un pašu veidotus amatniecības meistardarbus.

Par godu pavasara saulgriežu svētkiem tiek īpaši domāts par svētku apģērbu un mielastu. Tā kā ziemas krājumi brangi patukšoti, Valmiermuižas parkā satikās pulks tirgotāju un galdā cēla pavasarīgus labumus – smeķīgu gaļu, gardu maizi, svaigu sieru, pavasara vēstnešus – tikko tecinātas sulas un dīgstus, savukārt amatnieki būs sarūpējuši glaunas rotas, mājas dekorus, svētku drānas un rotaļlietas mazākajiem. Šiem saulainajiem svētkiem Valmiermuižas alus saimnieks ir izbrūvējis auksti apiņotu dzintarkrāsas „Lielās dienas” alu, savukārt „Gardu muti” ir radījuši garšās pilnīgu un viegli urdzošu zelteri no Latvijas dārzos ievāktiem sulīgiem āboliem.

Svētkos tiek satikti tuvi un tāli kaimiņi, lai vēlētu viens otram labu, kā arī izrādītu goda drānas. Par godu šai atkal redzēšanai Valmiermuižas alus virtuvē bija iespēja baudīt Latvijas garšu vēlās brokastis Lielās dienas noskaņās.

Lielā diena saistīta ar šūpošanos, olu krāsošanu un ripināšanu, lai celtu godā sauli, kas arvien vairāk mūs silda. Tiek lēsts, ka tiem, kuri šūposies, būs ražīgs jaunais ritums, savukārt, pārmetot olu pāri šūpolēm un pašam noķerot – piepildīsies vēlēšanās. Šie svētki bija darbīgi arī Valmiermuižas staļļa saimei, kura priecēja ar zirgu izjādēm un iespēju samīļot un pasveicināt trušus. Pavasarī, kad mostas auglības spēki, īpašu rūpi turam par dabu. Notiek rūpīga gatavošanās zemes un lauku darbiem, tālab arī šajos svētkos ne tikai lustējāmies, bet izzinājām zaļumu stādīšanas noslēpumus.