Bagātīgā upeņu tarte

Latvijas svētkiem par godu, sarūpē sulīgu sveicienu, pagatavojot saldu upeņu tarti ar Latvijā augušām ogām, kam piestāvēs dzirkstošais rabarberu svētku zelteris! Kamēr Latvijas daba pamazām ieritinās vēsā un ziemīgā segā, liec lietā ražas laikā ievāktās ogas un labumus, lai radītu svētku sajūtu savā virtuvē.

Šajā bagātīgajā upeņu tartes receptē savijas pavisam svaigs un sulīgs skābenums, kas skubina vaigiem pacelties vieglā smaidā, taču līdzvērtīgi saldās notis noturēs mierā un līdzsvarā, kas patīkami iepriecinās ikvienu saldumu gardēdi pie svētku galda.

SASTĀVDAĻAS:

Mīklai:

  • 300 g milti

  • 220 g sviesta istabas temperatūrā

  • 50 ml auksta ūdens

  • ½ ēdamkarote cukura

  • ½ tējkarote sāls

Pildījumam:

  • 500 g saldētu upeņu

  • 200 g cukura

  • 4 olas (2 veselas + 2 dzeltenumi)

  • 120 g sviesta

  • 3 ēdamkarotes miltu

  • 1 liels apelsīns

  • Šķipsniņa krustnagliņas

  • Pasniegšanai sakults putukrējums pēc izvēles

 

Pagatavošana

Pagatavo mīklu. Bļodā samaisa visas sausās sastāvdaļas – miltus, cukuru un sāli, visu samaisa. Pievieno gabaliņos sagriestu sviestu, samīca. Ja mīkla vēl neturas kopā, pievieno nedaudz aukstu ūdeni un samīca vēlreiz, lai izveidojas viendabīga masa. Liek mīklu ledusskapī atpūsties uz 30 minūtēm.

Gatavo mīklu ieklāj tartes formā ar noņemamām maliņām. Tad mīklu viegli sadursta ar dakšiņu(Ja vēlas, papildus var uzbērt kaltētas pupas), lai cepot nepaceļas pāri malām. Liek cepties 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī 15 minūtes.

Kamēr cepas kūkas pamatne, vāra ogu masu. Liek katliņā ogas, apelsīna miziņu un izspiesto sulu no apelsīna, dažas krustnagliņas un cukuru. Vāra uz nelielas uguns apmēram 15 minūtes. Ogu masu izkāš caurdurī, pievieno sviestu, olas un olu dzeltenumus un samaisa. Pievieno 3 ēdamkarotes miltu, samaisa.

Ogu masu lej tartes formā un liek cepties 180 grādos 10 minūtes. Tad nogriež temperatūru līdz 150 grādiem un cep vēl 30 minūtes.

Tad tartei ļauj nostāvēties līdz atdziest un pildījums kļūst vēl mazliet biezāks. Pasniedz ar putukrējumu.

Svētkiem par godu Latvijai piestāvēs GARDU MUTI Latvijas rabarberu zelteris svētku pudelē.