Rabarberu, zemeņu - biezpiena plātsmaize

Latviskam Līgo svētku galda mielastam ir jābūt ne vien gardam, bet arī ar simbolisku nozīme. Graudi no kā maļ miltus ir dzīvības un spēka simbols, savukārt, auglības un sirds simbols ir zemenes ar savu sīko sēkliņu rakstu - kaislīgi sarkanas, enerģiskas, pilnas ar dzīvību. Tālab šiem svētkiem par godu, esam radījuši saules formas rabarberu, zemeņu - biezpiena plātsmaizi.

Plātsmaize ir mājīgs un tradicināls latviešu Līgo svētku mielasts, kad saimenieces steidz iecept tajā vēl pēdējos rabarberus, saldumam izrotā ar šī gada pirmajām zemenēm no dārza un sātīgumam piešauj druknu sauju lauku biezpiena. Plātsmaize ir kaut kas no bērnības, no omītes, kura aplikusi baltu lakatiņu, mīklu iejāvusi jau pašā rīta agrumā. Tāda sirsnība un pamatīgums. Līgo svētku noskaņām īpaši piestāvēs Latvijas rabarberu zelteris svētku pudelē.

Sastāvdaļas pamatnei:

  • 180 g sviests

  • 220 g kviešu milti

  • 60 g brūnais cukurs

  • 1 ola

  • Šķipsna sāls

Pildījumam:

  • 200-300 g zemenes

  • 200 g biezpiens

  • 80 g bezpiedevu jogurts vai krējums

  • 80 g kviešu milti + ½ tējkarote cepamais pulveris

  • 100 g brūnais cukurs + 1 tējkarote vaniļas cukurs

  • 3 lauku olas

  • šķipsna sāls

  • 2 rabarberu kāti

Pagatavošana:

Uzkarsē cepeškrāsni 190 grādus karstu. Ar rokām sajauc pamatnes sastāvdaļas viendabīgā, stingrā masā un ievieto uz 20 minūtēm ledusskapī. Ietauko tartes formu un ar rokām izklāj mīklu pa formu, nedaudz atstāj drumstalām, liek cepties uz 10 minūtēm. Sakuļ olas ar cukuru, sāli. Pievieno biezpienu, bezpiedebu jogurtu un miltus, pilda tartes formā un cep 10 minūtes. Rabarberus nomizo un sagriež nelielos gabalos, kopā ar zemenēm un liek pa virsu tartei kopā ar drumstalām, cep 15-20 minūtes. Nedaudz atdzesē un pasniedz.