Brokastu drupačkūka ar upenēm

Vasaras pilnbriedā, kad ikkatra latvieša dārzā sārti melno upeņu krūmi, pārsteidz savus mīļos svētdienas brokastu pankūku vietā ar upeņu drupačkūku.  Upeņu intensīvā un izteiksmīgā garša liks siekalām mute sariesties jau no pirmā kumosa, drupaču kraukšķīgums padarīs šo brokastošanu vēl īpašāku, bet ja talkā vēl nāks plombīra saldējums – šī notiekti kļūs par jūsu ģimenes mīļāko brokastu maltīti.

Šo kārumu lieliski baudīt gan karsti kūpošu, nupat no krāsns izceltu, gan arī atdzesētu iesaiņot līdzi skaistā piknikā uz piemājas lievenīša.

Sastāvdaļas:

  • 100 g kviešu milti

  • 50 g mandeļu milti (var aizstāt ar kviešu)

  • 50 g auzu pārslas

  • 120 g sviests

  • 120 g brūnais cukurs

  • Šķipsna sāls

  • Sauja sakapātu lazdu riekstu

  • 300-400 g upenes

  • 150 ml plombīra saldējums

Pagatavošana

Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Gatavo drupačas - bļodā sajauc sviestu, miltus, mandeļu miltus, auzu pārslas, 100 g cukuru, šķipsnu sāls un sakapātajiem lazdu riekstiem līdz veidojas drupenas drumstalas. Cepamajā traukā liek upenes, pārber ar atlikušajiem 20 g cukura, pa virsu liek drumstalas. Cep krāsnī 30-40 minūtes, kamēr drumstalas paliek zeltaini brūnas. Pasniedz kamēr vēl silta ar saldējumu pa virsu. Prieka sajūtas papildināšanai īpaši piestāvēs kā dzirkstošs upeņu zelteris.