Etnofestivāls SVIESTS 2021

Vasaras izskaņā, 28. augustā, Valmiermuižas parkā norisinājās jaudīgais etnofestivāls SVIESTS. Festivāla dienas cēlienā andelējāmies mājražotāju un amatnieku tirdziņā, jaunas prasmes apguvām sviesta un dzlezs rūdas meistarnīcās, vakara cēlienā ļāvāmies uguns skulptūras varenumam, līdz kaulam izbaudījām etnomūzikas burvību un metāmies enerģiskās dejās līdz pusnaktij.

Etnofestivāls SVIESTS ir iesaistījies Radošās Eiropas projektā „NuFolk – Global Connections”, kā ietvaros ir izveidots starptautisks folka orķestris no sešām valstīm, kurš uzstājās arī pie mums Valmiermuižā. Galvenie ārzemju viesi bija jaudīgais un teatrālais ukraiņu dāmu grupējums „Dakh Daughters”. To, kas ir tarantella, uzzinājām no sicīliešu puišiem „Quartetto Areasud”. Festivāla dienas daļā baudījām arī mūsu pašu dziedātājās - „Saucējas”. Latviešu etnomūziku pārstāvēja pieredzējušie „Skyforger” ar īpašu folka programmu, kā arī jestrie „Rahu the Fool” un „Kaktu balles muzikanti”, kas vakaru noslēdza ar dančiem. Īpaša un maģiska festivāla atpazīšanas zīme ir uguns skulptūra, kuru radīja mākslinieks Jordi NN no Spānijas.

Valmiermuižā izcelām ļaudis, kuri jaudā – kuriem pašiem, viņu darbiem un izpausmēm raksturīga jauda – mūzikā, amatniecībā, dzīves uztverē. Viens no jaudīgākajiem dabas elementiem ir dzelzs, ko tomēr tīrā izpausmē dabā nevar sastapt. Līdz ar to gan sviests, gan dzelzs ir kultūras produkts – tīra, dabiska manta, kura radusies, cilvēkam jaudīgi uz to iedarbojoties – kuļot un kaļot. Pandēmijas laiks daudziem lika ieturēt garu pauzi, izvērtēt savas prioritātes un pielāgot ikdienu, tāpēc festivāla apmeklētājiem sniedzām jaunu, enerģisku uzrāvienu.

Uz tikšanos nākamajā vasarā!