GARDU MUTI tirdziņš etnofestivālā SVIESTS

Vasaras izskaņā, 28. augustā starptautiskā etnofestivāla „Sviests” ietvaros norisinājās mājražotāju un amatnieku tirdziņš „Gardu muti”, kas ieskandināja atvadas no vasaras un ražas ienākšanas laiku. Tirdziņā bija iespēja sarūpēt gardumus un dažādus amatnieku meistarstiķus, iegūt jaunas prasmes un izcelt esošās dzelzs un piena meistarnīcās.

Festivāla dienas cēlienā notika andelēšanās, kurā varēja sastapt tirgotājus no malu malām ar līdzatvestiem vasarīgiem un rudenīgiem gardumiem, sātīgu maizi, sieru, gaļu un dzērieniem visām gaumēm. Kā arī iegādāt skaistas rotas, apģērbu un amatnieku darinājumus. Valmiermuižas alus darītavas meistari etnofestivālam „Sviests” par godu bija izbrūvējuši pilnmutīgu dzintarkrāsas alu ar vaniļas, citrusaugļu un garšaugu smaržu un daudzslāņainu garšas buķeti.

Dienas cēlienā ikvienam bija iespējams ne tikai iegādāt labumus tirdziņā, bet arī pabarot ausis un dvēseli, klausoties latviešu folkmūzikas dziedātājas „Saucējas” un sicīliešu folkmūzikas grupu „Quartetto Areasud”. Prasmīgu meistaru vadībā īpašā krāsnī centāmies izkausēt dzelzs rūdu un pieredzēt, kā senāk tika iegūts dzelzs. Protams, neiztika arī bez kārtīgas sviesta kulšanas. Dienas laikā bija iespēja doties izjādēs ar Valmiermuižas staļļa saimi.

Vakara cēlienā no plkst.17.00 etnofolka milžu skanīgās mūzikas pavadībā kulām un kalām. Galvenie ārzemju viesi bija jaudīgais un teatrālais ukraiņu dāmu grupējums „Dakh Daughters”. Etnofestivāls „Sviests” ir iesaistījies Radošās Eiropas projektā „NuFolk – Global Connections”, kā ietvaros ir izveidots starptautisks folka orķestris, kurš uzstājās arī Valmiermuižā. To, kas ir tarantella, uzzinājām no sicīliešu grupas „Quartetto Areasud”. Latviešu etnomūziku pārstāvēja pieredzējušie „Skyforger” ar īpašu folka programmu, kā arī jestrie „Rahu the Fool” un „Kaktu balles muzikanti”, kas vakaru noslēdza ar dančiem. Īpaša un maģiska festivāla atpazīšanas zīme ir uguns skulptūra, kuru radīja mākslinieks Jordi NN no Spānijas.

Uz tikšanos nākamajā vasarā!