Olbaltuma kūka ar ogām un putukrējumu

Kādā saulainā vasaras dienā mums bija tas prieks tapt pavisam laipni uzņemtiem Lodziņu mājās , kur, kā pēcāk izrādījās, saimnieki ne tikai zemenes prot izlolot gardum gardas, bet arī tās pagatavot neatkārtojamos gardumos, kas kopā ar lauku gaisa rimtumu un pagalmā ziedošajiem rožu krūmiem garšo neaizmirstami!

Lai arī Tev būtu iespēja izbaudīt kraukšķīgo un tai pat laikā zefīrigi maigo olbaltuma kūku ar zīdainu krēmu un koši svaigām Latvijas ogām, palūdzām “Lodziņu odziņas” saimnieci Madaru padalīties ar recepti. Cepam? Cepam!

Sastāvdaļas (15 mazām vai 6 brangām kūkām):

Pamatnei

  • 6 lauku olas istabas temperatūrā - olbaltumiem

  • 300 g pūdercukurs

  • 2 ēdamkarotes kukurūzas vai kartupeļu cietes

  • 1.5 ēdamkarotes baltvīna etiķa vai cidoniju sulas

  • 1.5 ēdamkarotes vaniļas ekstrakts

  • šķipsniņa sāls

Dekorēšanai

  • 300 g saldais krējums

  • 2 ēdamkarotes cukurs

  • 1 kg dažādu svaigu ogu

Pagatavošana

Gatavo olbaltuma pamatni

Ieslēdz cepeškrāsni, lai tā silst 110 grādu karstumā. Tīrā bļodā atdala olu baltumus no dzeltenumiem - būs nepieciešami tikai baltumi. Olu baltumus puto. Kad masa kļuvusi stingrāka, pa tējkarotei ber cukuru, paralēli turpinot kulšanu. Rāmi lēnām turpina, līdz masa kļuvusi pavisam stingra un, apgriežot bļodu, neslīd no tās laukā. Tās var būt pat 10 minūtes kulšanas. Pievieno vaniļas ekstraktu un citrona sulu, rūpīgi samaisa. Iesijā cieti un izmaisi. Uz cepamās paplātes izklāj cepamo papīru ar cepamo papīru un ar karoti vai konditorejas maisu veido kūciņas izmērā, kādā vēlies, atstājot iedobīti putukrējumam un ogām. Atceries starp olbaltuma mākoņiem atstāt gana lielas atstarpes, jo cepoties tās kļūst lielākas. Ja kūciņas ir mazāka izmēra, cep 1 stundu un 15 minūtes 110 grādu temperatūrā (ja lielākas, 10 minūtes ilgāk). Pēc tam izslēdz krāsni un atstāj kūkas atpūsties vēl 30 minūtes.

Dekorē kūkas

Saldo krējumu un pūdercukuru saputo gaisīgā krēmā. Izceptajām olbaltumu kūkām ar karoti viegli uzsit pa “cepurīti” - tā lai, tā pārlūzt līdzīgi kā olas čaumala. Tad būs vairāk vietas krēmam, ko katrā kūkā klāj bagātīgā kārtā. Pa virsu ber veselas ogas, kas nu sezonā pie rokas - zemenes, mellenes, avenes, upenes. Daļu no ogām vari arī sablenderēt un klāt kā ogu krēmu virs putukrējuma. Svaigā gaisā ar malku kafijas vai pilnmutīgo jāņogu vai upeņu morsu garšos neatkārtojami labi! Baudi!