Zemnieku saimniecība "Lodziņu odziņas"

Vieta starp muižām, kurā jau no 16. gadsimta dzīvojusi un ap 80 hektāriem brango zemes klēpi iekopusi Lodziņu dzimta. Vieta, kurai dažus gadu simteņus atpakaļ lepni cauri brauca muižkungs, uz ko noraudzījās vēl šobaltdien debesīs slejošie leknie ozoli. Kādus tik stāstus tie neglabā – ja vien mēs to zinātu? Bet mums bija iespēja uzzināt Kārļa un Ivo stāstu – meistaru stāstu, kuri 4 gadus atpakaļ izveidoja zemnieku saimniecību “Lodziņu odziņas”, audzējot zemenes, mellenes un citus labumus. Un pie viņiem iespējams nobaudīt arī visgardāko, Kārļa dāmas Madaras meistaroto, olbaltuma kūku ar pašu audzētām ogām!

Vecākā no brāļiem, Ivo, stiprās puses arvien bijušas finanses, loģistika, stādu un materiālu sagāde, ko “Lodziņu odziņās” viņš arī godpini realizē. Savukārt Kārlis un Madara ir radošuma iemiesotāji. Pirms savas enerģijas veltīšanas laukiem un ogām katrs bija izkopis savu amatu – Madara ādas apstrādē, darinot augstas kvalitātes ādas somas, savukārt Kārlis – koka dizainā. Pavadījuši krietnus gadus lielpilsētā (Kārlis visu savu dzīvi, savukārt Madara gadus 15) un izslīpējuši savas prasmes katrs savā lauciņā, līdz iepazinās un apjauta, ka viņus vieno liels, kopīgs sapnis, kas jo dienas jo vairāk no Rīgas burzmas projām sauc – lauki, rimti brokastu rīti, kad var lēni izbaudīt kafiju un pašu gatavotu maltīti ar dārzā ievāktām veltēm uz 19. gadsimta izskaņā celtās Lodziņu mājas terases. Svaigā gaisā un klusumā!

“Vajadzēja tikai stipri vēlēties un uzrakstīt atlūgumu”, smejot saka Madara. Viss šķiet pavisam vienkārši, bet, protams, ikdiena Kārļa laukos prasa arī daudz darba – zemeņu ražas sezonā tā ir celšanās līdz ar saules lēktu, došanās uz tirgu, tirgošanās, ogu lasītāju izvadāšana, lauku ravēšana... Un tā dienu no dienas! Darbu dalīšana te ļoti līdz – Madarai vislabāk padodas tirgošanās, Kārlis ir tehniskais un praktiskais cilvēks, kas rūpējas par lauku iekopšanu un strādnieku aizrunāšanu, savukārt Ivo rūpējas par grāmatvedību un attīstības plāniem. Ikkatrs pieliek savu artavu, lai saimniecība zeltu un plauktu.

“Katru gadu gūstam jaunas mācības”, atzīst Madara un Kārlis. Kaut arī tiek lūgts padoms pieredzējušiem agronomiem un citiem speciālistiem, ļoti daudzas lietas nevar paredzēt un ietekmēt, kā, piemēram, laikapstākļus, protams. Šogad tie ļoti lutinājuši ar ražu un vajadzēja piesaistīt jo vairāk strādnieku, ko laimīgā kārtā izdevās, jo citviet Latvijā ogas diemžēl palika nenolasītas. “No viena stāda sezonā var ievākt ap 250 gramu zemeņu”, teic Kārlis. Un ražīgākajās dienās Madarai kopā ar citiem pārdevējiem bija uzdevums pārdot pat 700 kilogramu sārto, saldi sulīgo ogu, kas patiesi izdevies. Īstajiem cilvēkiem kopā esot, viss no tiesas izdodas!

Kad zemeņu trakums beidzies, sākas gatavošanās melleņu ražai. Bet ko darīt, kad ogu sezona ir cauri? Kā jau īsteni latvieši, abi turpina darīt un savas prasmes lietā likt. Madara turpina radīt ādas somas, kas top zem nosaukuma “Mad And Spring”, savukārt Kārlis ceļ savu darbnīcu un rada elegantus koka dēlīšus, krūžu paliktņus un citus koka meistardarbus. Tā ka nebrīnieties, ja vasarā sastapsi viņus ar zemeņu un melleņu kalniem Cēsu tirgū, bet ar koka dēlīšiem un svečturiem Gardu muti Ziemas saulgriežu tirdziņā vai kādā no dienvidu valstīm, pirms sezonas brīvdienas izbaudot. Viņu dzīves rit līdz ar dabas pārmaiņām. Cieši un harmoniski.

Praktiska informācija

“Lodziņu odziņas”

Kārlis 26447497, Ivo 29274446

Ādas meistardarbnīca “Mad And Spring”

Madara 28854489

Koka dizains

Kārlis 26447497

Nokļūšana

Adrese: “Lodziņi”, Mūrmuiža, Kauguru pag., Beverīnas nov., LV-4224