Dabīgi piena produkti z/s "Zilūži"

Grasbergu ģimenes mājas atrodas gleznainā vietā Kocēnu novada Bērzaines pagastā. Blakus vecajai kūtij slejas jaunuzcelta, gaiša un plaša piena pārstrādes ražotne. Saimnieka Jāņa Grasberga virsvadībā no pašu gotiņu dotā piena te top visgardākais biezpiens, biezs krējums, kārtīgs kefīrs, dažādu garšu jogurts, īsts sviests un saldējums.

“Zilūži” ir ģimenes saimniecība, kas darba nebīstas, tieši otrādi - meklē un rod arvien vairāk iespēju attīstīties un paplašināties. Nu jau saimniecība izaugusi līdz 400 gotiņām. Ferma atrodas tepat netālu no ģimenes mājām. Tomēr fermas troksni te nedzird. Stāvam, apbrīnojam gleznaino skatu un baudām mieru. Drīz te varētu dzīvot vistas, lai piena pircēji tiktu pie gardām lauku olām. Bet tai vecajā kūtī plānots nogatavināt sieru. Atliks vien raudzīties pēc laba vietēja vīna un būs gardēžu paradīze zemes virsū.

Govis šeit tikušas pie plašas un modernas fermas. Bauda sabalansētu maltīti un tīksmi izmanto muguras kasītāja slotiņas pakalpojumus. Atsevišķi dzīvo piena devējas, telītes un grūsnās govis, kurām nodrošināts arī dzemdību aploks ar visu nepieciešamo palīdzību. Vārdu sakot, te darīts viss, lai govis dotu daudz laba piena.

Tikām ražotnē dūc saldā krējuma nosmeļamais aparāts, īpašos katlos rūgst biezpiens un čaklas rokas skrūvē kefīra pudelēm korķīšus. Jānis izvēlējies piena produktus ražot pa veclaicīgai četrdesmito gadu modei pēc savām īpašajām receptēm. Kas nozīmē ilgāku procesu, nepievienojot nekā lieka, un vairāk roku darba. Un rezultējas veselīgā, dabīgā un, pats galvenais, īpaši garšīgā produkcijā. Biezpiens šeit ir īpašs – tas tiek raudzēts 18 stundu garumā īpašā temperatūrā, lai iegūtu izcilu lielgraudu biezpienu. Otra lieta, kas obligāti jānogaršo – viņu griljāžas saldējums ar tepat saimniecībā grauzdētām auzu pārslām.

Šobrīd pa Vidzemi un Rīgu braukā “Zilūžu” raibi krāsotie busiņi, pievedot gardos piena produktus gandrīz pie pašām namdurvīm. Tik iepriekš mājas lapā jāpaskata, kur, kad un cikos busiņš piebrauks. Sestdienās vienmēr vari viņus sastapt Valmieras tirgū un arī Grasbergu ģimenes piena veikaliņā Valmierā, Nākotnes ielā -1.

Iepriekš piesakoties, ir iespējams aizbraukt ciemos uz “Zilūžiem'', redzēt fermu, gotiņas, aplūkot pašu piena produktu ražošanas procesu, kā arī pagaršot un iegādāties produktus.


Praktiskā informācija

Lai pieteiktu ciemošanos, jāzvana saimniekam. Tel. (+371) 26577251

Nokļūšana

Adrese: Z/S ''Zilūži'', Kocēnu novads, Bērzaines pagasts, LV-4208

GPS: N 57 35 46.43E 25 14 27.03

Tālrunis (+371) 26670067

E-pasts: info@grasbergs.lv

Web: www.grasbergs.lv

Facebook: Grasbergs