Konditorejas studija "Kūkas gardas"

“Es gribu cept kūkas!” apņēmības pilna teica padsmitgadīgā Amanda savai mammai 7 gadus atpakaļ. Toreiz vēl skolas solā un par kulināriju sapratni pagalam mazu, bet nu jau ar savu konditoreju Siguldā, saliedētu komadnu un pasūtījumiem, kas nepieklust pat pirmdienā. Šis būs stāsts par dāmu, kurā rit sportista mērķtiecība, ķīmiķa pētnieka gars un mākslinieka radošums. Par konditorejas studiju “Kūkas gardas”.

Pie Amandas ciemojamies, kad viņa dekorē kūciņas, kas, šķietami pēc izskata, kādam mazam, tehniskam gardēdim paredzētas. “Šodien ir mierīgā diena, tikai 15 pasūtījumi. Parasti to ir ap 50,” teic kūkmeistare. Turklāt gardumlietas, kas ne tikai kūkas, bet arī pastilas, zefīri, cepumi un citi našķi, tiek piegādāti arī uz Rīgu, Cēsīm un Ādažiem. Cienītāju ir gana daudz. Amanda atzīst, ka latviešiem patīk klasika – mājas kūkas, kūkas ar vārīto krēmu, bet pats galvenais, lai garša saprotama. Bet 18 gadu vecumā, kad radās ideja par kūku cepšanu, lai nopelnītu papildus naudu, Amandas pieredzē bija vien 5 kūkas, turklāt viņa bija izvēles priekšā - turpināt studijas sporta vai ķīmijas jomā. Izvēle krita par labu ķīmijai, taču kūku pasaule netika atstāta novārtā un pasūtījumi tikai auga. Paralēli studijām un kūku cepšanai Amanda arī praktizējās pie konditorejas speciālistiem un apmeklēja dažnedažādas meistarklases.

Tā no no dažu kūku radīšanas mājas virtuvē viņa ir izveidojusi savu kūku karaļvalsti, kur tiek uzburti kulinārijas meistardarbi, rīkotas meistarklases nu jau pašas Amandas vadībā, kā arī atvērts neliels veikaliņš, kur iespējams ar vienu aci vērot konditores darbībā, baudot kārumus  un dzērienus. Un slēpjams te patiesi nav nekas – Amandai ir svarīgi izmantot pašas kvalitatīvākās sastāvdaļas, turklāt, cik nu vien iespējams, Latvijā radītas, tostarp ogas, augļus, piena produktus. Ir svarīgi atbalstīt vietējos - tas viņai ģimenē ieaudzināts. Bez ģimenes un tuvāko atbalsta nebūtu bijis iespējams izsapņot kūku sapni. Redzot meitas apņēmību, Amandas mamma jau no pirmās dienas bija līdzās, palīdzot sarūpēt visu kūku cepšanai nepieciešamo, omīte joprojām palīdz ar grāmatvedību, savukārt tētis palīdzējis atrisināt tehniskas ķibeles. Un dažādu ķibeļu ir bijis gana daudz – no sajauktiem pasūtījumiem līdz izjukušai kāzu kūkai. Tās visas Amanda spējusi atrisināt ar vēsu prātu un īsto cilvēku atbalsta pleciem visriņķī.  

Konditorejā katrs dara to, kas tam vislabāk padodas – viens cep biskvītu, cits rada pildījumu, vēl kāds veido skaistas figūriņas. “Ir svarīgi, ka katrs dara to, kas viņam patīk un padodas,”, teic Amanda. Šķiet – šīs iedvesmojošās attieksmes dēļ viņai darba roku nekad nav trūcis, jo cilvēki te jūtas savā vietā. Kā jau sportistei (Amanda ir sporta meistars daiļlēkšanā), viņai asinīs rit azarta gars, tamdēļ savulaik viņa ar labiem panākumiem piedalījusies dažādos konkursos - 2016. un 2017. gadā bijusi “Rīgas kūkas garša” uzvarēja, “Latvijas gardākā kūka” fināliste, Amandas kūkas recepte iekļauta grāmatā “100 kūkas Latvijas 100gadei”, kā arī uzvara siera kūku konkursā. Sasniegts ir gana daudz, tāpēc nākotnē viņa vēlētos atvērt vairākas konditorejas studijas Latvijā, kur būtu iespēja ne tikai nobaudīt “Kūkas gardas” kūkas, bet arī apgūt to meistarošanas prasmes. Pēcāk, kas zina, varbūt arī franšīzes citur pasaulē? Galvenais darīt, turklāt ar labu garšu un augstu kvalitāti. Un neaizmirst sapņot lieli!

Praktiska informācija

“Kūkas gardas” studijā 4 reizes mēnesī notiek dažnedažādas meistarklases. Aktualitātēm seko līdzi šeit

Iespējams apgūt kūku pagatavošanas stiķus arī tiešsaistē.

“Kūkas gardas” veikala darba laiks, kur kūkas var gan baudīt uz vietas, gan iegādāties līdzņemšanai:

Pirmd.-Piektd. 9:00-18:00
Sestd. 9:00-15:00
Sv, Pr,Ot - veikaliņš slēgts

E-pasts: info@kukasgardas.lv

Tel.: 26112779

Nokļūšana

Dārza iela 29, Sigulda (iebraukšana no sētas puses)