Bioloģiskie lavandu lauki „Lillas Lavender"

Lai izzinātu, kā pie mums, Latvijā, aug sauli mīlošās un ar svaigi saldeno aromātu apveltītās lavandas, „Gardu muti” garškopji ļāvās ienirt lavandu reibinošajā smaržā un krāsā lavandu laukos Umurgas pusē – bioloģiskajā saimniecībā „Lillas Lavender”.

Krāšņajā saimniecībā ciemos uzņem saimniece Inga, kura dalās stāstā ar savu sapni par bagātīgiem lavandu laukiem. Viss aizsācies ar to, ka Ingai sirdī iekritusi kādā žurnālā redzēta ziedu smaržu bumbu no lavandām, tad sekojusi izpēte internetā un atrasts, ka Amerikā ir daudzas atvērtā tipa lavandu saimniecības, kur cilvēkiem braukt, skatīties un baudīt ziedošus lavandu laukus. Tā nu sagadījies, ka tas bija tieši ekonomiskās krīzes laikos, kad apstākļi lika plaukt visdažādākajām biznesa idejām, un Inga kopā ar vīru drosmīgi izlēma šādu vietu radīt arī Latvijā. Sākumā saimnieki māju iegādājušies, lai baudītu lauku mieru, bērni varētu stārķus lūkot un basām kājām pļavā brist, pēc tam jau arī pirmie 12 lavandu stādi tika iedēstīti un no izaugušajiem ziediem padevās dikti skaistas ziedu bumbas, kas priecēja saimnieci un iedvesmoja iesākto turpināt.

Šobrīd „Lillas Lavander” laukos rotājas kopumā septiņas lavandu šķirnes. Kā izrādās - lavanda ir pieaugusi tikai trešajā gadā, un, līdz brīdim, kad sirdi priecēs ziedoši krūmi, jāiegulda gana daudz laika, darba un pūļu. Pirmajā gadā stādiņi ir jāiestāda, cītīgi jāaprušina un jālaista, lai pēc gada tie būtu paaugušies un trešajā gadā varētu priecēt viesus ar savu sulīgo krāsu un reibinošo smaržu. Dižen’ liels darbs ik gadu ir jāpaveic, kurā iesaistās visa ģimene. Saimniekiem no sirds prieks, ka cilvēki šīs pūles novērtē, braucot ciemos un baudot ziedu bagātību! Arī ideja par lavandu svētkiem, kuri šogad noritēs nu jau astoto gadu,  aizņemta no aiz okeāna zemes. Tās ir svinības, kurās lavandu mīļotāji no malu malām sabrauc „Lillas Lavander” saimniecībā, kopā priecājas, dodas piknikā, svin lavandu ražas pilnbriedu, lai pēc tam ražu novāktu un liktu lietā kā nu kuram labpatīk.

Saimniecībā no novāktās ražas gatavo lavandu pušķus, smaržu spilventiņus acīm, apaviem, pirtij. Tiek gatavots arī lavandu ziedūdens un ēteriskā eļļa, kas ir ne tikvien nomierinoša un relaksējoša, bet arī antibakteriāla. Ciemiņi šo bagātību var iegādāties tepat, uz vietas saimniecībā. „Lillas Lavender” saimnieki mudina cilvēkus palūkoties uz ziediem plašāk – ne tikai baudīt ar acīm un degunu, bet arī ziedus sakaltēt, lai pēcāk iebērtu kūkā, tējā vai no tiem izveidot aromātiskus spilventiņu, kas arī ziemas mēnešos ļaus mieru smelties un sajust. Ikviens ir laipni aicināts atbraukt un izstaigāt plašos lavandu laukus, atvilkt elpu no ikdienas steigas un pilsētas burzmas. Lūkojoties lavandu krāsā, ļauties mieram un vieglam sapņainumam, lēnām izplēnot rūpēm un raizēm. Brauciet ciemos, lai, lavandu ziedu ieskauti, pabūtu mierā un harmonijā!

Praktiska informācija

Lavandu saimniecība Vidzemē ir atvērta apmeklētājiem katru dienu laikā pl. 10:00-19:00.

Ciemošanās lavandu laukos 2 €.

Lai pieteiktu foto sesiju, svinības vai citus pasākumus, droši sazinieties ar Ingu, zvanot 2644 7888 vai rakstot info@lillaslavender.com.

Nokļūšana

Adrese: „Lillas Lavender” , Mazkitas, Umurgas pagasts

GPS 57.470469, 24.895003