Bioloģiskie cidoniju lauki"Dabas auglis"

Cidoniju ražas laiks mums ir īpaši priecīgs, jo Latvijas bio cidonijas bija pašas pirmās, kas mūsu zelteros sāka rotaļāties. Tamdēļ, kad cidoniju lauki ir pašā pilnbriedā un saldskābā smarža tā vien vilina pēc zeltainajiem augļiem, GARDU MUTI brauc ciemos pie “Dabas auglis” Vaidavā, kur saules lutinātas un saimnieku aprūpētas aug bio cidonijas, kas ir mūsu cidoniju zeltera stūrakmens.

Šogad ir branga cidoniju raža, kāda nav bijusi pēdējos gadus. Dažs labs auglis sasniedzis mazas dūres lielumu. Staigājot pa lauku, spēj tik priecāties par cidoniju augļu dažādību – kāda atgādina mazu bumbieri, cita pūkainu un rozīgu aprikozi, tam visam pa vidu tradicionāli zeltainās cidonijas, kas sastopamas arī katra kārtīga latvieša dārzā. Šogad pirmo reizi tika manīts balts zieds cidoniju krūmā, kas ir īpašs retums.

Saimnieks Nauris ideju par cidoniju audzēšanu sāka pirms 12 gadiem. Vispirms bija doma, tad  bija zeme. Šajā stāstā nav nedz pēctecības, kur mantotas vecvecāku aizsāktās rūpēs par cidoniju laukiem, nedz sākotnēji zināšanas šajā jomā, bet gan tīrākā likteņa sakritība. Kā Nauris pats saka: “Gribēju darīt ko tādu, lai varētu dzīvot tepat Vaidavā, jo te ir ezers un šeit ir ļoti skaisti. Šeit ir manas saknes.”

Nauris ar lepnumu paziņo, ka “Dabas auglis” ir lielākais cidoniju tirgotājs Latvijā, kas spēj ne tikai nodrošināt GARDU MUTI zelterus ar bio cidoniju sulu, Rimi veikalu tīklus ar svaigiem augļiem, bet arī vienu no Polijas veikalu tīkliem, kā vienīgais svaigu cidoniju piegādātājs. Bet ārzemniekam jau šis auglis ir svešs, tāpēc varam būt priecīgi un lepni, ka mums ir pašiem savs cidoniju krūms un iespēja uzņemt c vitamīnu devu imunitātes stiprināšanai visu cauru gadu. Latvija sevi var noteikti dēvēt par cidoniju lielvalsti.

Nauris ar prieku aizved mūs arī uz savu māju tepat netālu no Vaidavas, tur esot lauks, kur cidonijas īpaši brangas šogad padevušās. Kā nu ne, ja tāda enerģija šeit mājo. Milzu ozolu ieskauta ir Naura ģimenes mājas. Tepat lekni pagalmā rotājas bumbieres un ābeles, kas šogad pilnas ar augļiem. Tāda patiesa dabas un cilvēka sinerģija.  

Praktiska informācija

Nauris Jurgenbergs - valdes priekšsēdētājs
Tālrunis: + 371 27129624

Guntars Eglītis - valdes priekšsēdētājs
Tālrunis: + 371 29918731
E-pasts: info@dabasauglis.lv

Nokļūšana

Adrese: Skolas iela 2, Vaidava, Vaidavas pagsts, Kocēnu novads, LV-4228, Latvija