Bioloģiskie upeņu lauki SIA Krogzeme

Apaļas kā bumbas un lielas kā ērkšķogas, mazmazītiņas un dikti kraukšķīgas kā brūklenes, ovālas kā lietus piles – tik dažādas pēc tumšā vaigā un vēl atšķirīgākas garšā. Tās Latvijas ogu karalienes UPENES! Upenes iepazīt un, protams, arī izgaršot devāmies ciemos uz SIA Krogzeme, kur Limbažu pusē ar vitamīniem tik ļoti bagātās ogas audzē Diāna un Andris Krogzemi. Upeņu stādi te skaitāmi simtos tūkstošos, vai varat iedomāties? Mums to bija grūti aptvert, tāpēc bridām tīrumos, lai lūkotu un iepazītos!

Tuvojoties saimnieku mājai, abās ceļa pusēs redzam kuplojam upeņ’krūmu laukus, līdz, brangu liepu alejas ieskauti, nokļūstam pie pašiem upeņu audzētājiem! Mūs laipni uzņem Diāna, kas ikdienā komunicē ar darbiniekiem, rūpējas par grāmatvedību un uzņem viesus, tostarp arī mūs. “Kad sākas ogu laiks, dzīvē nekam vairs nav laika”, smejot teic Diāna. Tās ir 3 nedēļas no jūlija vidus līdz augusta sākumam, kad visa uzmanība veltīta upeņu karaļvalstij. Nervi gan sezonas laikā uzvilkti kā stīgas un cimperlīgie laikapstākļi neļauj tiem atslābt – te lietus līst aumaļām, te tumši mākoņi riņķī staigā un uzglūn pār mežu galotnēm, un lietus laikā ogas vākt nevar, jo slapjas tās itin nemaz nebūs uzglabājamas. Laikam patiesi šogad patīk koķetēt, bet raža ir gana branga, lai ar šo koķetēriju sadzīvotu – 56 hektārus lielajā upeņu lauku platībā, kas izkaisīta dažādās vietās Limbažu pusē, līdz šim ievāktas jau 60 tonnas. Un sezona vēl nebūt nav galā. Būs vēl! Bet kā gan Krogzemi nonāca līdz tik vērienīgiem upeņu laukiem?

Viss sākās 2009. gadā, kad Diāna, rūdīta grāmatvede, un Andris, augsta līmeņa vadītājs, nolēma no Rīgas pārcelties uz dzīvi laukos Limbažu pusē, kur mīt arī Andra vecāki, un nu jau pāris gadus arī abu vecākā meita, kurai arīdzan ir sava bioloģiskā saimniecība. Diāna un Andris sākuši ar dekoratīvo stādu audzēšanu un tirgošanu – pēc gada apjautuši, ka šādi dzīvošana neies krastā, jo interese no pircējiem neko diža nav bijusi. Tad provēja gurķus un zemeņu stādus, līdz mantojumā no iepriekšējiem māju saimniekiem saņēma upeņu un smiltsērkšķu stādus. Ja tie te labi aug, varbūt jāprovē audzēt tie, kas no tiesas arī gājis no rokas, jo no stādu pircējiem nevarēja ne atkauties. Tā no 2011. gada Krogzemi uzsāka upeņu stādu tirdzniecību un 3 gadus vēlāk – arī pašu upeņogu audzēšanu un tirgošanu. Ja pirmajos gados saimieki piedalījās dažādās starptautiskās izstādēs, lai stāstītu par savu saimniecību, upeņu stādiem un ogām, tad tagad pircēji no visas pasaules, pat no Amerikas, viņus atrod paši.

Pēc aizvadītā gada, kad lielo salnu dēļ ogu bijis vien 20 tonnas, saimnieki ir no tiesas priecīgi un gandarīti, ka šogad tās ķekaros nogatavojas bagātīgā skaitā. Kaut arī lielākā daļa bioloģisko ogu saldētā veidā nonāk Polijā un Holandē, daļiņa paliek arī tepat, piemēram, pie mūsu ilggadējiem draugiem “Very Berry”, kā arī tās no saimniekiem var iegādāties turpat tīrumā. Turklāt ogas ir ne tikai ļoti gardas, bet arī veselību īpaši spēcinošas, jo tiek audzētas pēc bioloģiskās saimniekošanas principiem.  Ne tikai bioloģisko īpašību dēļ tās ir tik ļoti iekārotas ārvalstīs, bet arī pateicoties tam, ka uzņēmums atbilst arī Fairtrade jeb godīgās tirdzniecības principiem - nodrošina to, ka darbinieki saimniecībā saņem godīgu atlīdzību par savu darbu, nestrādā virsstundas, darba vietā ir labi darba apstākļi nepieciešamais darba apģērbs un vienlīdzīgs dzimumu sadalījums darbinieku vidū.

“Ja Spānija ir slavena ar zemenēm, Īrija ar šampinjoniem, tad kāpēc gan Latvija nevarētu nodrošināt pasauli ar upenēm?”, mundri optimistiski prāto Diāna.  Turklāt bioloģiskajām ogām pieprasījums ir, kā arī upeņu pielietojums ir daudzveidīgs – sulās, ievārījumos, sublimētā veidā pie brokastu pārslām, konditorejas izstrādājumos, saldējumos, želejās, čatnijos un daudzviet citur. Saimnieki labprāt uzņem ciemos arī uz savu eksperimentālo paraugstādu dārzu, kur starp 36 šķirnēm var izvēlēties sev tīkamākos gan pēc ogu garšas un formas, gan pēc pašu krūmu izmēra un veida. Atliek vien izvēlēties un savu veselību palutināt!

Praktiska informācija

Andris Krogzems – attīstības un tirdzniecības vadītājs
Tālrunis: +371 29255443
E-pasts: andris@krogzeme.lv

Diāna Krogzeme - valdes locekle, ar Diānu droši var sazināties par upeņu iegādi tīrumā
Tālrunis: +371 29109041
E-pasts: diana@krogzeme.lv

Nokļūšana

Adrese: "Vīnkalniņi", Viļķenes pagasts, Limbažu novads, LV-4050, Latvija