Fotoizstāde #ZEMESGARŠA

Daudzinot Latvijas garšu bagātību, tapusi Latvijas pavāru veidota fotoizstāde #ZEMESGARŠA. 16 fotogrāfijās apskatāmi gardēžu vidū atzīti pavāri un viņu izvēlēti produkti, caur kuriem katrs būs atklājis savu sajūtu par mūsdienu Latvijas garšu.

Izstāde tapusi sadarbībā ar fotogrāfu Gati Giertu (Picture Agency) un pavāriem Dzintaru Kristovski (Valmiermuižas vēstniecība Rīgā), Airitu Jurciku (Bezē Konditoreja), Tomu Ritvaru Loginu, Žani Raivo Behmani (Vieta), Lindu Vilmansoni, Valteru Zirdziņu (Valtera restorāns), Māri Jansonu (Bibliotēka Nr.1) un Ingmāru Ladigu (Ostas skati). Visus astoņus pavārus vieno patiesa interese par mūsdienu Latvijas virtuvi un vietējo produktu unikalitāti. Bet katrs pavārs ir ar savu pieredzi un stāstu par garšas meklējumiem.

Izstādes idejas autors, Valmiermuižas vēstniecības Rīgā šefpavārs Dzintars Kristovskis: “Mēs esam tikai cilvēki, kas prot gatavot. Šajā stāstā karalis būs produkts - kaņepes, cūku pupas, rāceņi un vēl citi. Un karalis patiesi būs kails. Mēs meklējām kailumu zem karaļa ādas, līdām zem karaļa kauliem un miesas. Jo mums ir jāredz tālāk, mēs gribam zināt, kas ir aiz kauliem, aiz miesas. Plēsām, lobījām un atklājām. Tur ir sirds. Mūsu karaļa sirds – dzīva, elpojoša un pukstoša. Tur ir tā sāls – tā garša un smarža. Kailumā. Īstumā. Mūsu zemes garšā.”

#ZEMESGARŠA organizators Ralfs Dravnieks: “Izstādē apskatāmie darbi tapuši teju gada garumā, viesojoties pie astoņiem saimniekiem visā Latvijā. Piemēram, Raunas pagasta “Jaunieviņās” atradām brīnišķīgu, senatnīgu vistu kūti, kaņepes plūcām “Adzelviešu” saimniecībā, savukārt, cūku pupas pļāvām podnieka Arņa Preisa dārzā. Šī bija lieliska un izglītojoša pieredze, kuru laika gaitā stāstu formā varēs lasīt arī vietnē www.gardumuti.lv.”


Izstāde šobrīd apskatāma Valmiermuižas Alus restorānā Dzirnavu ielā 2, Valmiermuižā (skatīt kartē).