Jāņu siers ar GARDU MUTI rabarberu sukādēm

Galvenais Jāņu ēdiens un simbols ir Jāņu siers, kuru Jāņos sien apaļu vai ar deviņiem stūrīšiem. Apaļais un dzeltenais Jāņu siers simbolizē sauli. Tā izskats, krāsa un garša saglabājusies nemainīga gadu simtu laikā. Lai arī katrā ğimenē šī recepte ir svēta, tradīcijām apvīta un bagāta, vēlamies tajā dalīties ar jums.

Turpinot kopt ģimenes tradīcijas un saglabāt mantojumu, Jāņu sieru gatavojam pēc omes receptes. Ome šo sieru gatavoja katru gadu no tikko slaukta lauku piena, trekna biezpiena, sviesta un pašu audzēto vistu olām. Lai gan recepte ir viena, omei vienu reizi tas izdevās labāks, citu – nedaudz sīvāks, bet galvenais ir mēģināt un gatavot, izmantojot labākās sastāvdaļas no zemnieku sētām.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg biezpiens

  • 1 l ūdens

  • 5 l piens

  • 4 – 6 gb olas

  • 60 g sviests

  • 100 g GARDU MUTI rabarberu sukādes

  • Sāls – pēc garšas

  • Ķimenes – pēc garšas

Pagatavošana:

Pienu ar ūdeni uzvāra (90–95°C), tad pievieno labi izmīcītu vai izmaltu biezpienu. Lēni maisot karsē, līdz atsūkalojas un siera masa saiet kopā vienā kunkulī. Visu salej uz saslapinātas marles un masu viļā, līdz tā labi atsūkalojas. Tad masu ieliek atpakaļ katliņā un pievieno pussakultas olas, sviestu, ķimenes, sāli, sakapātas rabarberu sukādes un ar karoti mīca, līdz veidojas vienādabīga masa. Pa atsūkalošanās laiku masa nedrīkst atdzist, tad siers slikti turēsies kopā. Ja masa tomēr atdzisusi, tad to uz brīdi iemērc karstās sūkalās. Siera masu pildi bļodiņā vai traukā un atstāj to atdzist.