Ķimeņu siera plakanā maize

Viens no Līgo svētku galvenajiem simboliem un ēdieniem ir Jāņu siers. Tālab šajos svētkos esam radījuši recepti, kurā Jāņu siers iegūs pavisam svaigu pielietojumu - ieceptu plānā maizē kopā ar pirmajiem tomātiem, pļavu ķimenēm un rozmarīna smaržu.

Plānā maize tradicionāli ir Itāļu ēdiens, kas ir krāsni cepta ar dažādām piedevām. Savukārt, turpinot kopt latviskās ģimenes tradīcijas un saglabāt mantojumu, to var lieliski papildināt ar Jāņu sieru, kas gatavots pēc omītes receptes - no tikko slaukta lauku piena, trekna biezpiena, sviesta un pašu audzēto vistu olām. Līgo svētku noskaņām īpaši piestāvēs Latvijas cidoniju zelteris svētku pudelē.

Sastāvdaļas rauga mīklai:

  • 50 g presēts raugs

  • 300 ml piens

  • 100 g sviests

  • 30 g cukurs

  • 800 - 1000g milti

  • Šķipsna sāls

Piedevas:

  • 150 g ķimeņu siers

  • 150 g krāsaini ķirštomāti

  • 1 ēdamkarote sakapāta rozmarīna

  • Šķipsna sāls

  • 50 ml olīveļļa

Pagatavošana:

Raugu sajauc ar cukuru un liek raudzēties 10-15 minūtes. Katliņā izkausē sviestu ar pienu un sāli. Tad ielej bļodā pievieno nedaudz miltus un samaisa. Bļodā pievieno raugu un pamazām mīcot pievieno miltus, tā, lai mīkla nelīp pie rokām. Bļodai pārliek pāri dvieli un liek raudzēties mīklu siltumā uz 30 minūtēm. Uzkarsē cepeškrāsni 200 grādus karstu. Ķirštomātus pārgriež uz pusēm. Uz cepamās pannas uzklāj cepamo papīru un izklāj rauga mīklu, ar pirktiem iespiež iedobītes, liek ķirštomātus, pārber ar šķipsnu sāls un pusi olīveļļas, liek cepties 15-20 minūtes. Ņem ārā, pāri liek ķimeņus sieru, pārlej ar olīveļļu un gatavs. Var pasniegt siltu vai atdzesētu.