Latvijas ķiploks

Pa līkumotiem ceļiem, pakalniem un ielejām nokļūstam mazā, bet patiesi sirsnīgā, omulīgā un ļoti dzīvā pilsētā – Raunā. Latvijas ķiploka mājvietu atrast pavisam viegli, latviski tumšsārtais koka ķiploku namiņš atrodas pašā pilsētas sirdī. Atverot durvis, pirmais sveicina pavisam maigs, pārsteidzoši salds un viegls ķiploku aromāts. Turpat arī saimnieces – apņēmīgas un ar izdomu bagātas dāmas Sintija un Inese.

Latvijas ķiploka veikalā, kur arī notiek ražošana un tiek uzņemti viesi no visas pasaules, sarindijušās turpat 30 dažnedažādas gardumlietas no ķiplokiem – ķiploku garšvielas, marinējumi, pesto, ledenes, šokolāde, alus, tējas un pat saldējums! Iztēloties garšu nav iespējams – ir jānoprovē pašam, jo priekšstati var būt maldīgi. “Mums vissvarīgākais garšā ir elegance. Ar to arī mēs esam īpaši. Pie garšu niansēm strādājam ļoti ilgi, līdz panākam ideālo garšas balansu, kur ķiploka klātbūtne ir jūtama, bet nav nomācoša,”, atzīst Inese. Kā neaptrūkstas ķiploki, lai pagatavotu visu, kas dāmām iešaujas prātā, jo šķiet, ka viņu izdomai nav robežu? Izrādās, ka Sintija ar ģimeni iekopj pamatīgu ķiploku lauku, bet nu jau vairs ar pašu izaudzēto nepietiek.

Latvijas ķiploka stāsts aizsākās turpat 10 gadus atpakaļ, kad Sintija, būdama pavāre, nolēma iestādīt nedaudz ķiploku tepat, Raunā, savā piemājas zemē, jo apjautusi, ka vietējos veikalos tirgo ķiplokus no citām valstīm, kaut arī mūsējie ir ar spēcīgāku garšu un izteiksmīgāku aromātu. Patiesībā jau var teikt, ka ķiploku stāsts caurvijis jau 7 Sintijas dzimtas paaudzes, jo tos arvien audzējuši viņas senči. Pamatīgi dziļas saknes! Dažus gadus vēlāk talkā nāca arī Inese, un, kopā saliekot galvas, sirdis un kaislību pret ķiplokiem, tika radīts uzņēmums “Latvijas ķiploks”. Pirmais produkts, kas joprojām ir arī iecienītākais, bija ķiploku granulas, kuras, kā uzsver Inese, var lietot uz maizes, zupās, pie gaļām pat sāls vietā, jo ķiploks pats satur daudz dabīgo sāļu. Šobrīd dāmas aktīvi darbojas ar ķiploku fermentēšanu. Tas ir mēnesi garš process, kura laikā ķiploks kļūst melns kā vismelnākā ogle, mīksts kā marmelāde vai pat zefīrs, garšā un aromātā sajūtamas žāvētas plūmes, viegli grauzdēta kafija un šokolādes notis - vērtīgs produkts jo īpaši vegāniem.

Ja vēlies iepazīt, kā notiek ķiploku produktu radīšana, dāmas laipni uzņem viesus uz ekskursijām, kur ne tikai parāda, kā viss top, bet arī pacienā ar ķiploku tēju, ķiploku zupu, ķiploku kūku un arī stingrākiem dzērieniem. Tiesa gan, ne viss top Latvijas ķiploka mājvietā, kas, starp citu, reizumis bijusi skaistākā vieta Raunā, kur notikuši saviesīgi pasākumi. Talkā nāk domubiedri, kas palīdz šokolādes, alus, ledeņu un citu gana specifisku gardumu radīšanā, kur amats nopietni jāpārzina, lai viss izdotos kā nākas. Iedvesmojušās no kaimiņiem Igaunijā, Sintija un Inese dažus gadus atpakaļ Raunā sarīkoja pirmo un pagaidām Latvijā arī vienīgo Ķiploku festivālu, kas pieskandināja ar andelēšanos un virkni aktivitāšu, kur goda vietā, protams, garšas karalis ķiploks! 2021. gadā jau ieplānots nākamais Ķiploku festivāls – vēl vērienīgāks un plašāks. Novēlam dāmām neizsīkstošu enerģiju un iedvesmu, Latvijas garšas uz mūsu svētku galdiem ceļot!

Praktiska informācija

Ciemojoties ķiploku namiņā, iespējams uzzināt, kā tiek audzēti ķiploki, kādi produkti ražoti, kādas ir ķiploku kulinārās īpašības un nozīme veselībā.

Saimnieki uzņem bērnu un pieaugušo grupas no 10 līdz 50 personām. Lai pieteiktu ekskursiju, zvanīt Sintijai 22471245 vai Inesei 29123367 !

Ķiploku namiņā iespējams izbaudīt dažādas pieredzes:

Ķiploku produktu iepazīšanās degustācija- ķiploku tēja, ķiploku sviestmaizītes, medus, kompetes un citi ķiploku ražojumi izņemot alkoholu 3,- €/persona


Ķiploku produktu iepazīšanās degustācija- ķiploku saldējums, tēja vai limonāde(bez ķiplokiem), ķiploku sviestmaizītes, medus, kompetes un citi ķiploku ražojumi izņemot alkoholu 3,- €/persona


Ķiploku zupa – sātīgām pusdienām vai vakariņām ar īstu buljonu, pašmāju dārzeņiem, kūpinātu gaļu un astoņiem mūsu ražotiem ķiploku produktiem. Zupa, maizīte, ķiploku sviests, ķiploku produkti 6,- €/persona


Ķiploku Asiņainā mērija – uzmundrinošs ķiploku kokteilis ar ķiploku šnapstu un uzkodām. Ķiploku kokteilis uz tomātu sulas bāzes, ķiploku uzlējums, uzkodas-siers, gaļa, marinējumi, ķiploku produkcija 4,50€/pesona


Ķiploku saldā kūka - ar biezpienu un rīvmaizi ”Latvijas Ķiploka” gaumē. Kūka un kafija 3,- €/persona


Ķiploku saldējums un kafija 3,- €/persona


Degustācijas “Kopā lētāk!”

Ķiploku zupa, ķiploku kūka vai ķiploku saldējums un kafija – 8,- €/persona

Ķiploku Asiņainā mērija, ķiploku kūka vai ķiploku saldējums un kafija - 6,50 €/persona

Veikala darba laiks

Pr.-Pk. 10:00-16:00

Se 10:00-14:00

Sv BRĪVDIENA

Nokļūšana

Adrese: Cēsu iela 4, Rauna, Raunas novads

E-pasts: inese@latvijaskiploks.lv, sintija@latvijaskiploks.lv