Beziepakojuma veikals "Zemes Draugs"

Vieta, kuru caurstrāvo Nikijas nebeidzamā enerģija, dzīves spars un, protams, garšas, smaržas, našķi un virkne ikdienai nepieciešamu lietu  bez iepakojuma –  veikals Zemes Draugs. Mums kā garškopjiem rūp, lai mūsu zeme jo ilgāk paliktu tīra, auglīga un bagātīgu ražu nesoša, tamdēļ dzīve, kurā radām jo iespējas mazāk atkritumu, ir mūsu ideālā dzīve. Tamdēļ arī dodamies ciemos pie zemes draugiem klausīties un mācīties.

Beziepakojuma veikals Zemes Draugs atrodas omulīgā, bet gana dzīvīgā Āgenskalna ieliņā, kur, tramvaja skaņu apslāpēti, sarindojušies ziedu veikali un pieklusinātas kafejnīcas. Veikala vadītāja Nikija Baltgaile mūs sagaida ar sirsnīgu smaidu sejā un dzīvesprieka pilna. Tas jau vien liek noticēt, ka beziepakojuma kustība Latvijā iet uz “urrā” un būt pašam sev saimniekam ir latvieša gēnos! “Maijā būs mūsu pirmā dzimšanas diena”, teic Nikija. Svētki, kas svinami godam! Bet sāksim ar pirmsākumiem – kāpēc beziepakojuma veikals un tieši Āgenskalnā? Brīdī, kad tika atvērts Zemes Draugs, Rīgā tas bija 4. beziepakojuma veikals. Tas nozīmē - latvietim rūp! To apliecina arī virkne skolēnu, kas starpbrīžos ik dienas ierodas Nikijas veikalā, lai nopirktu sev našķus bez iepakojuma, turklāt lielākā daļa no tiem arī Latvijā radīti, turklāt no vietējām sastāvdaļām.

Zefīri no Siguldas, piens un krējums no Straupes, maize un kūciņas no Limbažiem, makaroni un nūdeles no Trikātas. Vietējie uzņēmēji ir ļoti atsaucīgi un priecīgi, ka savu produkciju var tālāk pārdot bez iepakojuma, teic Nikija. Tie, kuru gardumi jau skaisti safasēti burciņās vai trauciņos, piemēram, pesto, pieņem atpakaļ tukšās burciņas, kuras uzpilda atkārtoti, turklāt pielāgo atlaidi nākamajam pirkumam. Tā, lūk! Pasaule pateicīga un maciņš priecīgs. Veikalā ierīkots arī burciņu plaukts, kur iespējams aiznest savu tīru burciņu, kur kāds cits, kuram aizmirsies to līdz paņemt, var tajā iepildīt kāroto.

Kas iedvesmoja jauno, tobrīd bezdarbnieka statusā esošo, dāmu uzņemties izveidot beziepakojuma veikalu? “Es dzīvoju līdzās pirmajiem beziepakojuma veikaliem Rīgā, un ikdienā tajos ieprikos. Man tas likās pašsaprotami. Turklāt, kad es iztēlojos, cik daudz gadā es izlietotu vienreizējās kafijas papīra krūzes, man tas likās nenormāls apjoms. Savukārt termo krūze ir viena, turklāt izskatās labi, es par tām bieži saņemu komplimentus no pārdevējām un pa reizei saņemu arī atlaides”, stāsta Nikija. Gana daudz iemeslu, lai aizstātu vienreiz lietojamos traukus ar ilgmūžīgiem! Kad kādā zīmīgā dienā Nikijai piezvanīja brālis un vaicāja “nevajag vēl vienu beziepakojuma veikalu Rīgā?”, Nikijas atbilde bija “vajag!”. Tā nu ar visas ģimenes iesaisti tapa Zemes Draugs. Āgenskalns nav nejauša izvēle – te Nikija ir mācījusies skolā, augstskolā, te ir bijis viņas pirmais birojs un nu viņa ir atgriezusies! Brālis ar sievu rada beziepakojumu kosmētiku, Nikija ar dzīvesbiedru darbojas vairāk pa veikalu.

“Beziepakojuma veikals ir lieliska vieta, kur nenopirkt vairāk kā tev patiesībā vajag”, uzsver veikala vadītāja. “Ja tev kūkai vajag 200 g miltu, tad kamdēļ veikalā pirkt 1 kg un turēt mājās, kamēr tas paliek vecs”? Tas ir jo īpaši aktuāli, zinot, ka Latvijā 50% atkritumu ir neizlietotā pārtika, kas ir milzu apjoms. Bet tas viss ir maināms uzlabu, tamdēļ no sirds aicinām cieši pieomāt pie tā, kas atrodas Tavā pirkumu grozā un atcerēties Nikijas teikto, ka  “tas viss, ko tu vari darīt, ir super ērti un vienkārši!” Daba un nākamās paaudzes būs Tev pateicīgas ļoti, ļoti. Esi zemes draugs!

Praktiska informācija

Darba laiks:

Pr-Pk: 10:00-20:00

Se: 11:00-17:00

Sv: 11:00-16:00

Tel. 29 440 797

Nokļūšana

Adrese: Nometņu iela 18, Rīga

E-pasts zemesdraugs.veikals@gmail.com