Karstais ābolu sidrs

Karstais sidrs ar kumelītēm, cidonijām un biškrēsliņu būs tās „zāles”, kas visu padarīs gaišāku. Svētki mirdzēs spožāk, bet drūms ikdienas vakars kļūs silts un omulīgs. Vari to pagatavot un ņemt līdzi termosā uz mežu vai jūru. Katrs malks šī aromātiskā dzēriena raisīs prieku un atsauks atmiņā siltos vasaras vakarus un saules pielietās rudens pēcpusdienas. Bet tieši tik daudz, lai negrimtu melanholiskās skumjās par aizgājušo, bet, baudot mirkli, sagaidītu nākamo.

Izvēlies savu iecienīto ābolu sidru un cidoniju sukādes. Gardu muti cidoniju sukādes šeit derēs perfekti, jo ir lielas un sulīgas. Pārskati tēju burkas un atrodi kumelītes. Kātiņi šoreiz nederēs, izvēlies tikai kumelīšu galviņas. Ja neesi ievācis biškrēsliņa tēju, tad to dabiski kaltētu vari atrast pļavās un upju krastos visu ziemu. Nokrati tikai sniega mici un nes uz māju. Biškrēsliņš ir viens no aromātiskākajiem augiem – tā smaržas un garšas buķete līdzinās dažādām austrumu garšvielām kopā ņemtām.

Sastāvdaļas (vienam dzērienam):

  • 330 ml ābolu sidrs (izvēlējāmies Tālavas sidru)

  • 6 gab Gardu muti bioloģiskās cidoniju sukādes

  • 1 ēdamkarote kaltētas kumelītes

  • mazs zariņš kaltēts biškrēsliņš (aptuveni kādi pieci ziediņi)

  • 1 tējkarote medus (vai vairāk, ja vēlies saldāku)

Tev vajadzēs:

  • Katliņu

  • Koka karoti apmaisīšanai

  • Lejamo karoti gatavā sidra saliešanai biķeros

  • Sietiņu

  • Māla biķerus vai citas omulīgas krūzes pasniegšanai

Pagatavošana:

Liec visas sastāvdaļas katliņā un sildi līdz parādās garaiņi (aptuveni 45 grādi pēc Celsija). Apmaisi, nogriez uguni, uzliec vāku un ļauj, lai garšas ievelkas 5 – 10 minūtes. Pagaršo sidru, ja nepieciešams, pievieno vairāk medus, atkārtoti uzsildi, līdz atkal parādās garaiņi un pievienotais medus izkusis. Caur sietiņu lej sidru biķeros. Izmirkušās un ar gardo sidru piesūkušās sukādes pievieno atpakaļ nokāstajam sidram biķeros – ar tām varēsi mieloties baudot sidru.