Siltais iesala dzēriens

Garšo kā medaina un silta ābolu karamele. Kā bērnībā ar karoti ēstais iesala ekstrakts. Smaržo kā tikko cepta silta maizīte. Sasildīs un spēcinās pēc garas pastaigas sniegotā mežā, slēpošanas apkārt Alaukstam vai vienkāši kārtīgas pikošanās tepat pagalmā.

„Zelta zirgs” ir tumšs un tumīgs – tas brūvēts, izmantojot gan miežu, gan rudzu un nedaudz kviešu iesalu. Šo Latvijas graudu buķeti papildina pēc rīta rasas smaržojošie, skābenie āboli, eksotiskais kanēlis un etiķkoks. Etiķkoks gan nekāda lielā eksotika vis nav, dabūnams gan tikai garšvielu veikalos un Centrāltirgū, bet aug daudziem no jums dārzā kā smukumkrūms. Etiķkoku pasaulē pazīst kā sumaku un tam piemīt patīkami skābena garša.

Sastāvdaļas (diviem dzērieniem):

  • 500 ml Valmiermuižas iesala dzēriens „Zelta zirgs”

  • 125 ml pašmāju ābolu sula (izvēlies tādu skābāku)

  • 1 ēdamkarote medus

  • 2 – 3 kanēļa standziņas

  • Puse ābola, sagriezts šķēlēs

  • 3 šķipsniņas kaltēts etiķkoks (sumaks)

Tev vajadzēs:

  • Katliņu

  • Koka karoti apmaisīšanai

  • Lejamo karoti gatavā dzēriena saliešanai biķeros

  • Māla biķerus vai citas omulīgas krūzes pasniegšanai

Pagatavošana:

Liec visas sastāvdaļas katliņā un sildi līdz parādās garaiņi (aptuveni 45 grādi pēc Celsija). Apmaisi, nogriez uguni, uzliec vāku un ļauj, lai garšas 5 minūtes ievelkas. Ja nepieciešams, atkārtoti uzsildi, līdz atkal parādās garaiņi. Lej iesala dzērienu biķeros kopā ar visām kanēļa standziņām un ābolu šķēlītēm – ar ābolu šķēlītēm varēsi mieloties, baudot dzērienu.