Vaidavas keramika

Vaidavas Keramikas rokraksts ir tās īpašās māla bļodas - sarkanbrūnas no ārpuses, piena baltas no iekšpuses. Ciemoties ražotnē, skatīt ražošanas procesu un pašiem iemēģināt roku māla apstrādē, aicina "Vaidava Ceramics" saimnieki - brāļi Miks un Uģis Baloži.

"Vaidava Ceramics" stāsts aizsākās astoņdesmitajos gados, kad veca siena šķūņa vietā šeit tika uzcelta keramikas ražotne. Kādu laiciņu padarbojusies, ražotnes vadība astoņedesmito gadu vidū tika uzticēta Jānim Balodim, kura īpašumā tad arī tā pārgāja pēc neatkarības atgūšanas. Tagad Vaidavas keramikas stāstu turpina Jāņa Baloža dēli, kuru bērnība pagājusi ja ne gluži pa māliem mīcoties, tad elpojot vienā ritmā ar mālu gan.

Vaidavas keramikas darbnīcā viss ir roku darbs, kuru veic sava amata pratēji. Māls tiek iegūts no blakus esošā Lodes karjera, tad rūdīts, attīrīts un sagatavots lietošanai. Tad gatavais māls nonāk pie Vaidavas keramikas meistariem. Viss sākas, kad keramiķes prasmīgo roku pieskārienu rezultātā no parasta māla pikuča, tam ripā daiļi grozoties, top varena krūka. Kad māla grozīšanās apbrīnota, saimnieki aicina pie meistara - formētāja, beidzot top skaidrs, kam paredzētas daudzās ģipša formas, kuras te sakrautas - tajās top māla trauki. Tālāk ceļš ved pie lējējas - šeit izmantotais māls ir šķidrs un saliets gozējas ģipša formās, lai kļūtu par krūzēm un citiem neregulāras formas traukiem. Tad nokļūstam pie mākslinieces, kura vēl neglazētus traukus ar roku izzīmē. Kad esam nonākuši pie glazētājas, gribas mālu salīdzināt ar pīrāgu cepšanu - pirms šaut krāsnī, jāapsmērē, lai smuki iznāk. Aplis ir iziets un esam tur, kur vēl vārīgie trauki tiek likti krāvumā, lai pēcāk rūdītos krāsnī un kļūtu par stipru ļaužu traukiem.
Jautāti, kā radās ideja par sarkanbrūni balto trauku sēriju, saimnieki atbild, ka vēlējušies neslēpt Latvijas sarkano mālu. Tāpēc šai sērijai glazēta tikai iekšpuse, ārpusi speciāli atstājot neglazētu - lai, turot rokā, var sajust zemi.

Pēc ekskursijas saimnieki piedāvās gatavos traukus iegādāties līdzņemšanai, lai daļiņa Latvijas zemes varētu dižoties uz jūsu svētku galda.
Siltajā sezonā saimnieki gan lieliem, gan maziem piedāvā radošās darbnīcas ar mālu. Viss uzmeistarotais pēcāk tiks apdedzināts un varēsiet to paturēt par piemiņu.

Saimnieki, redzot, ka Vaidavā daudz laba notiek, nolēmuši rūpēties par viesiem un piedāvā Vaidavā uzturēties ne vienu dienu vien. Gan par aktivitātēm un apskates objektiem, gan kurkstošiem vēderiem un nogurušām kājām parūpēsies. Visu ko te labu var darīt - pirtī iet, makšķerēt, senlietas skatīt, iepazīt medu, tējas un skatīties sietiņiežus un priedes, atliek vien sarunāt ar saimnieku Miku, zvanot +371 26425050 vai rakstot miks@vaidava.lv.


Praktiskā informācija

Ciemošanās iepriekš jāpieteic.

Nokļūšana

Adrese: Ezera iela 2, Vaidava, Kocēnu novads, LV - 4228

GPS:   N 57° 25' 51.351'' E 25° 17' 19.095''

Tālrunis: (+371) 22334806

E-pasts: info@vaidava.lv

Web: www.vaidava.lv