Šitake sēņu audzētava "Dulbeņi"

Šī ir vieta, kurā mīt teju 4000 gadus sena pasaules zints par miesu un garu dziedējošajām Šitake sēnēm. Bioloģiskās saimniecības “Dulbeņi” saimniece Aigita Milovanskina ciemiņiem pastāstīs un parādīs, kur tādas mīt un kādus noslēpumus tās glabā.

Vietas vēsture un produkta izcelsme

Mājās “Dulbeņi”, sauktas arī par “veselības saimniecību”, ar Šitake sēnēm darbojas jau teju 20 gadus, kopš 2000. gada. Sākotnēji saimnieki gatavojās tapt par īsteniem sēņu ražotājiem, taču vēlāk ne daudzums, bet gan īpašs, rūpīgā ikdienas roku darbā izauklēts darbs kļuvis tuvs. Šitake sēņu dziednieciskās īpašības zināmas visā pasaulē, un to sniegto enerģiju un veselību jūt arī paši saimnieki. Tagad šī ir viena no retajām vietām Latvijā, kur Šitake sēnes var iegādāties audzētas dabiskā, bioloģiski tīrā vidē, kā arī tās iegādāties saudzīgi pagatovotā kaltējumā.

Plašāk par produktu un iespējām

Dodoties uz “Dulbeņiem”, vērts zināt, ka apciemosiet mežu – kāds ērts apavu pāris labi noderēs! Tā, ar mazu groziņu elkonī, saimniece sagaidīs, un mierīgā solī būs došanās uz netālu esošo mežmalu. Tur vispirms īsa iepazīšanās ar sēņu vēsturi, kā tās nokļuvušas Latvijā un kālab tās tik īpašas. Pēcāk ķeršanās klāt “ražotnei”- tā saimnieki iedēvējuši mazo, pašu sameistaroto koka konstrukciju, kur katrā koka stumbrā sākas Šitake iedzīvināšana. Darbs ar Šitake ir lēns un pacietības pilns – uzzināsiet, kas ir “mazās zemestrīces”, bet to rezultāts – dažu soļu attālumā, vairākus gadus iekoptajā stumbru pudurī, no kuriem spraucas ārā svaigi sēņu dzinumi. Tos ir reta iespēja nogaršot pavisam svaigus.

Nepalaid garām

Nobaudīt svaigas Šitake sēnes un uzzināt īpaši gardas to receptes no pašas saimnieces.

Vēl piedāvā

Saimnieki arī iekopuši nelielu bišu dravu un labprāt aicina ciemiņus nobaudīt bioloģiski tīru medu, bet tiem, kam interese lielāka, arī pastāstīs par bišu dzīvi un medus īpašībām.


Praktiskā informācija

Cena eur 2.00. Ciemošanās iespējama pavasara, vasaras un rudens sezonā. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Ciemošanās ilgums 1 - 1.5 h, ciemiņu skaits 1 - 50.

Nokļūšana

Adrese: p/n “Lizdēni”, Rencēnu pagasts, Valmieras rajons, LV-4231

No Valmieras brauciet pa Rūjienas ceļu un pirms pieturas (labajā pusē) “Sauļi” griezieties pa kreisi, sekojot māju nosaukuma norādei “Dulbeņi”.

Tālrunis: (+371) 29165986

E-pasts: dulbeni@inbox.lv