Valmiermuižas alus darītava

Turot godā vēsturiskās Valmiermuižas viesmīlības tradīcijas, brūža saimnieki aicina ciemos uz muižas apkārtni un alus darītavu, kur uzzināsiet, gan kādi ir alus gatavošanas noslēpumi, gan kā vislabāk putojošo dzērienu baudīt, lai atklātu tā īsto smeķi.

Vietas vēsture un produkta izcelsme

Jau izsenis zināms, ka no dzērieniem latvieši augstā vērtē turējuši alu. Tālos laikos katras muižas godā bijis brūvēt miestiņu, ko celt galdā gan pašu ļaudīm, gan ciemiņiem. Valmiermuiža savos ziedu laikos ar viesmīlību veldzējusi ceļotājus, kas te garām pat no pašas Parīzes uz Pēterburgu braukuši, un pēc patīkamās viesošanās muižas vārdu tālāk pasaulē nesuši.

Mūsdienu alus darītavas samnieki veselu gadu pētīja vietējās alus darīšanas tradīcijas, brūvēja proves un kopā ar vietējās apkārtnes ļaudīm garšoja un vērtēja, līdz nonāca pie Valmiermuižas alus garšas, ko par labu atzinuši jau daudzi Latvijas alus baudītāji.

Plašāk par produktu un iespējām

Viesojoties mazajā alus darītavā, teju stundas laikā uzzināsiet par to, kā, nesteidzīgi un pacietīgi brūvējot, miežu iesala grauds pārtop putojošā miestiņā un visbeidzot - kā to pareizi baudīt un izgaršot. Svarīgi atcerēties, ka alus latviešus allaž pavadījis svētkos, tāpēc tas pēc muižkungu modes baudāms gan pēc veiksmīgām medībām, gan saviesīgu kāzu laikā, gan arī pirtī ejot vai lustīgi ballē dancājot! Valmiermuižas alus darītava piedāvā nogaršot gan gaišu, gan tumšu nefiltrētu vai filtrētu alu. Pēc ekskursijas svinību zālē iespējams nobaudīt brūža saimnieku lolojumu, kā arī nogaršot drabiņu cepumus. Ja radusies vēlme paņemt mājup kādu no alus darītavas gardumiem, līdzās brūzim atrodas Valmiermuižas alus tirgotava.

Nepalaid garām

Līdz ar alus degustāciju nogaršot īpašos drabiņu cepumus un iesala karameles, kādas nekur citur nav redzētas.

Papildus iespējas

Bērniem ir iespēja mieloties ar iesala karamelēm un rotaļāties ar koka konstruktoru, kamēr vecāki izzina alus baudīšanas noslēpumus. Brangākai degustācijai līdz ar alus degustāciju iespējams baudīt arī gardu vietējo sieru izlasi vai ciemiņu grupām pat vienoties par gardu maltīti. Alus darītavā ir iespēja rīkot svinības, un Valmiermuižas viesmīlības skroderi palīdzēs rūpēties par visu dzīrotāju vēlmju piepildīšanu. Turpat līdzās - dzīvā alus, delikatešu, pirtslietu un piemiņas lietu tirgotava un apkārtnes tūrisma informācijas punkts.


Praktiskā informācija

Cena pieaugušajiem eur 8.00 (no pirmdienas līdz trešdienai) un eur 9.00 (no ceturdienas līdz svētdienai) / 6-12 g.v. bērniem eur 2.00 / bērniem līdz 5 g.v. bezmaksas / grupām mazākām par 4 cilv. eur 32.00 (no pirmdienas līdz trešdienai) un eur 36.00 (no ceturdienas līdz svētdienai). Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Ciemošanās ilgums 1.5- 2 stundas, ciemiņu skaits 1 - 100.

Nokļūšana

Adrese: Dzirnavu iela 2, Valmiermuiža, Valmieras pagasts, Burtnieku novads, LV-4219

Ja brauksiet no Rīgas, pirms iebraukšanas Valmieras centrā, nogriezieties uz apvedceļu, kas ved uz Valku, Rūjienu. Brauciet taisni un otrajā aplī izvēlieties otro izeju, kas ved uz Valmiermuižu. Tālāk sekojiet brūnajai tūrisma zīmei un gar vēsturisko mūri jau manīsiet Valmiermuižas alus darītavu un lielu, baltu klēti ar skaistām arkām.

GPS: 57.555437; 25.432004

Tālrunis: (+371) 20264269

E-pasts: klets@valmiermuiza.lv

Web: www.valmiermuiza.lv