Bioloģiskā saimniecība SIA "UNUS"

Gaujas kreisajā krastā, nudien gleznainā vietā Līgatnē, saimnieko Zicmaņu ģimene - tēvs Guntis un dēls Krists. “Lielzanderu” pagalmā jūtamas vēstures vēsmas, ko sevī līdzi nes 1800. gada beigās no dolomīta akmeņiem celtā māja, aleja, kas kādreiz liecinājusi par ceļu uz kunga māju, kā arī ozoli, kas pagalmā teju desmit gabali, sevī glabā senu enerģiju un dod spēku Zicmaņu vīriem saimniekot savā zemē. Šajā namā dzīvojusi tulkotāja un publiciste Natālija Robiņa (1885 – 1918), kura tulkojusi Raiņa lugu “Uguns un nakts” franču valodā.

Augumā brašs, darbos krietns, tomēr gados jaunais Krists kopā ar tēti Gunti divatā saimnieko 110 hektāru lielajā ogu saimniecībā. Te 13 hektāru platībā sārti melno upeņu lauki, rudenī būs jāievāc raža no 35 hektāru plašajiem aroniju, 8 hektāru cidoniju un 1 hektāru aveņu laukiem. Jau kopš bērnības Krists visas vasaras pavadīja laukos pie vectēva, kurš nodarbojās ar lauksaimniecību, kas arī iedvesmoja pēc ģimnāzijas beigšanas iestāties Latvijas Lauksaimniecības universitātē agronomos.

“Lielzanderu” saimniecību savā īpašumā ģimene iegādājās 2000.gadā kopā ar Līgatnes Padomju saimniecības mantojumu - aroniju laukiem. Tieši ar šīm ogām aizsākās bioloģiskā saimniecības SIA “Unus” darbība. Sākotnēji Zicmaņu tēvs Guntis bija plānojis nodarboties ar tūrismu šajā zemē, kur arī bija labiekārtojis pastaigu takas pa dolomīta un smilšu alām, kā arī tūristus priecēt ar ēzelīti, āzi un trim zirgiem. No tiem laikiem tikai palikušas atmiņas un zirgs Domino, kas lepni savā pieklājīgajā zirga vecumā brīvi soļo par “Lielzanderu” saimniecības pagalmu. Kā saka saimnieki: “31 gads priekš zirga mūža ir daudz, bet brīvības sajūta un rūpes ir tas, kas ļauj Domino baudīt arī sirmo vecumu”.

Lauksaimniecība nudien nav viegls darbs. Visgrūtākais ir jauno lauku iekopšana, kas prasa smagu darbu, jo saimniekojot bioloģiski, katra nezāle ir jāizrauj, lai jaunais stāds labāk ieaugtos un atrastu savu vietu šajā zemē. Tepat pagalma vidū koši zied saulespuķu lauks, kas šajā laikā ieņem arī simbolisku nozīmi. Saimnieki gan atdzīst, ka ideja par lauku jau bijusi rudenī, kas kalpo par barību putniem un kur mājvietu raduši savvaļas zaķi.

Aronijas, upenes, cidonijas un avenes lielākoties tiek realizētas svaigā veidā – pārstrādei, un lielākie sadarbības partneri to realizācijai ir “Very berry . Arī mūsu upeņu zelterī ir pa kādai Līgatnē audzētai upenei, kur tās vēlāk “Very Berry” pārtop sulā un nonāk dzirkstošos “Gardu muti” upeņu zelteros. Šis ir stāsts par Latviešu vīriešu spēku, aprūpētiem laukiem un nebeidzamu mīlestību pret savu zemi. Šeit nav milzīgas darbinieku komandas, bet gan mīlēts un mērķtiecīgs darbs, kam pāri stāv stipras vērtības.

Praktiska informācija

SIA “UNUS“

Krists 25999626

Bioloģiskās saimniecības adrese

Līgatne