Ābeļdārzs "Abula ābols"

Dabas nudien apdāvinātā vietā – Trikātā, kur mežs dod svaigumu, Abula upe dzestrumu, saimnieku rūpes saldumu – atrodas saimniecības “Abula ābols” ābeļdārzi. Pirms 13 gadiem Jānis ar sievu Intu iegādājās īpašumu, kur šobrīd savā ābeļdārzā lolo teju 6000 augļkokus, kas Vidzemes dabas spēkus smeļ un katru rudeni ābolus un bumbierus dod.

Ar saimnieku pašu rokām no šiem augļiem top gardum gardie Beverīnas dzērieni – sidri un limonādes. Pirms 10 gadiem sidra pieejamība Latvijā bija ierobežota un cena bija tāda, ka reti, kuram bija vēlme pirkt. Tā Jānis sāka darīt “Beverīnas sidru” cilvēkiem, ne tikai buržujiem, jo sidrs tomēr ir dikti labs padzēriens.

Beverīnas sidrs un limonāde top vēsturiskā Tālavas novada centra Beverīnas tuvumā, 1991. gadā pamestajā un šobrīd atjaunotajā “Robežnieku” fermā. Precīzi gan nav zināma vieta, kur Beverīna atradusies, taču ir droši, ka tepat netālu no mūsu ražotnes vien bija, tā arī ir radies zīmols “Beverīnas dzērieni”.

Turpat līdzās esošajam ābeļdārzam atrodas Kivilandu ģimenes māja “Vējiņi”, kas būvēta 1923. gadā. Mājas nosaukums nudien nav nejaušs, jo vējam šeit ir kur ieskrieties un mazās ābelītes, kas savos zaros tur vairāku desmitu sarkanu ābolu, pierāda savu izturību katru dienu. Kā pats Jānis atzīst, ābolu audzēšana ir apzināts lēmums, jo tās prasa salīdzinoši maz uzmanības un operatīvas reaģēšanas.

Ābeļdārzu rotā 20 dažādu šķirnes ābolu – sarkani, zaļi un dzelteni. Ar īpašu lepnumu saimnieks izceļ Kreba ābolus jebšu paradīzes ābolus, kuri ir ļoti aromātiski, garšo pēc līčijām un ir lieliska piedeva sidram. Šogad gan neesot ābolu gads, bet pērnā gadā tika saražots 12 tonnu ābolu sulas.

Šis ir stāsts par kvalitāti, mīļi aprūpētām ābelēm un nebeidzamu mīlestību pret savu zemi. Šeit nav milzīgas komandas vai modernas tehnikas. Darbs nav viegls, bet ja visam pāri stāv mīlestība un ģimenes kopā būšana, tad rokas darba nebīstās un top lielas un gardas lietas.

Praktiska informācija

Ābeļdārzs “Abula ābols“

Tālr. 29104707

Trikātas pagasts, Valmieras (izbijis Beverīnas) novads, LV-4731