Mālpils zemenes

Teju 30 gadus Mālpils apkaimē “Mežmaļos” zemeņu audzēšanu par savu sirds darbu sauc mamma Ginta, tētis Andris, zemeņu vecmamma Maija, bērni Santa un Edijs ar ģimenēm. Šī vieta netika izvēlēta nejauši – netālu ir Apsīšu ģimenes dzimtas mājas, savukārt Sudas upes ūdens vasaras tveicē zemeņu laukiem sniedz veldzējumu. Tikai ar sešām dobītēm aizsākās mammas Gintas mīlestība pret zemenēm. Tālāk iekopti jau trīs hektāri, bet šobrīd ar lepnumu ģimene apsaimnieko 27 hektārus Mālpils zemeņu lauku. Mamma Ginta, stāstot par nodarbošanos, nosmej: “Kad būšu veca, iešu ar štoku, bet man būs zemenes!”

Katram šajā ģimenē ir savs pienākums, un visi kā viens ir universālie kareivji – mamma Ginta stāda, ravē, organizē un pārdzīvo par katru vēderā nenonākušo zemeņu ogu. Tētis Andris rūpējas par lauku darbiem, zemes apstrādi un tehniku, dēls Edijs palīdz tētim un pārņēmis rūpi par ogu piegādi vasarā, meita Santa atbild par ogu lasītājiem, savukārt vedekla Līva rūpējas par uzņēmuma lietvedību. Vecmammas Maijas uzdevums ir ogu andelēšana Siguldas tirgū, kur pircēju vidū viņa ieguvusi zemeņu Maijas slavu. Mazbērnu galvenais uzdevums ir zemeņu ogu ēšana, lai omītei prieks par katru notiesāto sārto zemeni.

Apsīšu ģimene zemenes ēd tikai svaigā veidā, nevāra ievārījumus un netaisa kompotus ziemai. Lai vēders vienmēr būtu paēdis uz lauka, meita Santa atzīst, ka dienā apēdot vismaz kilogramu ogas. Kā Santa saka: “Zemenes noteikti var uzskatīt par ogu karalienēm, jo neviena cita oga neapvieno sevī tik daudz pozitīvu īpašību”. Šobrīd uz lauka kā sarkanas krelles lekni saulē gozējas agrās zemeņu šķirnes, bet jau aizmetušās vasaras saulīti bauda vēlās zemenes, kas nodrošina zemeņu ražas laiku no jūlija vidum līdz pat augusta beigām. Darbs uz lauka nav viegls, bet ja visam pāri stāv mīlestība un ģimenes kopā būšana, tad rokas darba nebīstās.

Kā jau darbīgi ļaudis no laukiem, Apsīšu ģimene 2017. gadā savus dārzus nolēma papildināt ar krūmcidonijām. Šāda izvēle tika izdarīta, lai arī pēc zemeņu sezonas beigām dotu iespēju un pagarinātu sezonu darbiniekiem.

2019.gada beigās ģimenei dzima ideja par ogu pārstrādi un radās iespēja iegādāties bijušo Sidgundas pamatskolu, kurai ir ne tikai sena vēsture, bet arī ģimenes atmiņas par skolā aizvadītajiem mācību gadiem. Jau vairākus gadus tā stāvēja tukša un pamesta, taču tās skaistās, sarkanās, vēsturiskās ķieģeļu sienas un bērnības atmiņas radīja vīziju ēku atjaunot un sakopt saimnieciskās darbības mērķiem.

Tika eksperimentēts, izstrādātas receptes saldumiem, lai produkts būtu bez konservantiem un pēc iespējas tiktu saglabāta ogu vērtība, lai pašu bērni varētu našķoties ar saldumiem bez bēdas un arī ziemā būtu jūtama vasaras garša. Tagad skaisti iepakoti, glaunās saldumu kārbās pircējiem ir pieejami zemeņu un cidoniju čipsi, liķiera konfektes un beļģu šokolāde ar cidoniju un zemeņu gabaliņiem.

Tā cieši un harmoniski, dienu no dienas, vasaras tveicē vai lietavās savas dienas uz lauka pavada Ginta, Andris, Santa, Maija, Līva un Edijs, lolojot Mālpils zemenes. Kā pati ģimene saka, šis nav bizness, bet sirds darbs un grūtākais ir tad, ja ogas paliek uz lauka un aiziet bojā, nevis nav peļņa.

Praktiska informācija

“Mālpils Zemenes“

Santa 29556251

Zemeņu tirgotavas un pašlasīšanas adrese

“Mežmaļi“ Mālpils novads, LV-2152