Bioloģiskā saimniecība "Ragāres"

Pasakainā vietā atrodas bioloģiskā zemnieku saimniecība “Ragāres” – Daugavas senlejas krastā ar skatu uz Jaunjelgavu, kur Daugava savus lokus met un vakaros zelta saule riet. Ne tikai pasakaina ir šī vietas, bet arī nosaukums radies pateicoties romānam “Aktrise Ragārēs”. Šai vietai ir savs romāns, bet mums bija iespēja uzzināt Jāņa un Elīnas mīlestības stāstu par Ragārēm un darbu.

Tēju receptes, zemes kopšana, dārza tradīcijas un pašas Ragāres ir vecvecāku mantojums, kurā šobrīd ar mīlestību darbojas mazdēls Jānis un viņa Elīna. Kā cimds ar roku – Jānis ar Elīnu, enerģiski un jauni, dienu no dienas apsaimnieko vairāk nekā 7 hektāru saimniecības, kurā aug teju 100 augu sugu un šķirņu. 5,5 hektārus no saimniecības ir mežs, kurā pavasarī tiek tecinātas kļavu un bērzu sulas, ievākti pumpuri, pirmie dzinumi, gārsas, nātres, zaķskābenes. Atlikušajos 2 hektāros tiek audzēti augļkoki, ārstniecības augi, garšaugi, kā arī pa kādam kartupelim pašiem.

Ragārēs ražas laiks sākās jau agrā pavasarī ar bērzu un kļavu sulām, tad tiek vākti pumpuri, ziedi, lapiņas, koku miziņas, vasaras pilnbriedā ogas un rudenī dārzeņi un augļi. Bet ko darīt, kad ražas sezona ir cauri? Kā jau īsteni latvieši, abi turpina darīt un likt lietā savas prasmes. Tad top garšvielu maisījumi, kas dara brīnumus virtuvē, tējas, kas rītos uzmundrina un vakaros nomierina. Jāni un Elīnu visu cauru gadu var sastapt Kalnciema ielas tirdziņā, tirgojot savus lolotos dārza un meža labumus.

Vasaras pilnbriedā ieejot Ragāres dārzā pilna mute siekalām sariešas no smaržas un garšas vien. Nav pat iespējams iziet cauri nepieejot pie katra krūma un nenogaršojot krāsainās ogu krelles. Liels pārsteigums latvieša acīm redzēt persiku koku, kam augļi tik aromātiski un šogad izmērā teju kā veikalā, ziemeļu kivi, kas ir ģimenes mantojums no sešdesmitajiem gadiem, lielogu upenes, kas dulli skaistas un kārdinošas, zemeņavenes, kuras šogad ieguvušas īpaši saulainu garšu, pateicoties vasarai.

Jautājot Jānim, “Vai bērnībā viņš jau zināja, ka būdams liels saimniekos vecvecāku īpašumā? ” Jānis nosmej, “Es biju slinks un diez vai spēju atšķirt grābekli no kapļa!” Jānis īsts pilsētas puika, pēc izglītības IT speciālists, Elīna – studēja Rīgā arhitektūru. Abu ceļi krustojās tieši Rīgā, bet vai maz ir iespēja pretoties Jāņa un Ragāres šarmam? Tagad abi basām kājām, darbos līdz ausīm, bet ar lielu mīlestību pret Ragārēm un darbu.

Darbi un darba prieks Elīnai ar Jāni netrūkst, taču jāatgūst arī spēki un enerģija jaunai dienai. Paša rokām Jānis izveidojis soliņus kalna galā ar skatu uz Daugavas lokiem, kur vakaros mieru rast un saulrietu baudīt, turpat tiek svinēti Līgo svētki un lekni saulē sveicina mūs persiku koks. Šogad pie mums kā dienvidos – dienas vidū saule tik karsta un spēcīga, ka mieru rast nav iespējams pat istabā, tālab Jānis ir iekāris šūpuļtīklu ābeļu dārzā zaros, kur atgulties, atpūsties un uzkrāt spēkus nerimstošajiem darbiem.

Praktiska informācija

Z/S “Ragāres“

Jānis 29229588

Bioloģiskās saimniecības adrese

Skrīveru novads, LV-5125