Veselīgo našķu radītava „Labas saknes”

Pēc pirmajām pavasara vēstīm posāmies ceļā pie ģimenes uzņēmuma „Labas saknes” garškopes Dainas, kura vietiņu savai darbnīcai radusi pašā Cēsu sirdī - Koprades mājā. Tur radošums un jaunas idejas gaisā virmot virmo! Jāspēj tik tās kopā saganīt un kādā gardumā iedēstīt. Daina un viņas ģimene daudzina stāstu par mūsu zemes garšām, vērtībām un veselīgām kārumu izvēlēm ik dienas.

Tieši burkāni, kuri auguši dzimtās Latvijas zemē, ir iedvesmas avots Dainas radītajiem veselīgajiem našķiem. Viss sācies, kad bija jādodas dēlam Jēkabam pakaļ uz bērnu dārzu, un kādu veselīgu našķi gribējies paķert līdzi. Tā arī iegājās, ka ne tikai Jēkabs, bet arī citi bērni gaidīja Dainu ar burkāniem, lai kopīgi tos grauztu sauju saujām. Tā nu tas viss sākās - ar bērnu lielo kāri pēc oranžajiem kraukšķiem! Un nu burkāns, viena no vērtīgākajām Latvijas saknēm, ir pamatā gandrīz visiem „Labas saknes” veselīgajiem našķiem. Turklāt tos Daina liek lietā līdz pēdējam – mizas ved lopiņiem, no pirmajiem burkānu lakstiem gatavo pesto, pašas pirmās burkānu mizas noder arī buljona vārīšanai, bet, kad tiek izspiesta sula, cēsnieki tiek mīļi gadīti uz svaigas sulas glāzi veselībai. Un burkānu biezumi, protams, našķiem!

2017. gadā tika novākta pirmā pašu audzēto burkānu raža, un sākti pirmie eksperimenti. Trīs nedēļas pagāja dien’ dienā darbojoties ar burkānu masu un veidojot pirmos gardumus. Oktobrī jau tika cienāti paziņas, kuri bija sajūsmā un vēlējās iegādāties jo vairāk veselīgo našķu. Mājas virtuve kļuva par šauru, tamdēļ bija laiks lūkot pēc plašākām telpām. Ratos vizinot mazāko puiku pa Cēsu vecpilsētas ieliņām, Dainu urdījusi sajūta, ka tieši te, Koprades telpā, būtu īstā vieta, kur radīt. „Tā aura tā pārņēma,” ar patiesu entuziasmu atminas Daina! Un vietiņa darbnīcai brīnumainā kārtā atradās - bijušajā skolas garderobē, ko ar vīra palīdzību uzfrišināja, un radošais gardumu gatavošanas process varēja turpināties ar pilnu jaudu!  

Ne tikai burkāni, bet ari tomāti, paprika, spināti, virziņkāposti, sarkanais kāposts, saulespuķu sēklas, zelta linsēklas, žāvēti āboli un citas mūsu zemes bagātības uzmirdz „Labas saknes” čipsos, kraukšķīgos našķos un augļu konfektēs. Uzņēmumā darbojas ģimene trīs paaudzēs, kur gan lieliem, gan maziem atrodas kāds darbiņš - viens palīdz pie dārzeņu audzēšanas, laistīšanas, ravēšanas un novākšanas, cits pie skaitīšanas, vēl kāds pie degustēšanas. Nākotnes plāni ir brangi - jaunu iekārtu iegāde, plašāks gardumu klāsts un lūkošanās uz Skandināvijas tirgu. Protams, ar saknēm vienmēr stingri paliekot dzimtenē, Latvijā.

Praktiska informācija

„Labas saknes” veselīgos našķus var iegādāties veikalos „Turza” Rīgā, „Ķimene” un Eko/Deko namiņā Cēsīs, Valmiermuižas alus tirgotavā līdzās alus darītavai, kā arī zvanot Uldim +371 26156551 vai rakstot info@labassaknes.lv.

Darbnīcas apskate

Īss stāstījums par dārzeņu nozīmi uzturā, produktu tapšanas stāts.

Svaigi spiestas burkānu sulas un dārzeņu čipsu degustācija.

Ilgums: 40 - 60 minūtes

Ciemošanās vienam cilvēkam: 6 €

Meistardarbnīca

Īss stāstījums par dārzeņu nozīmi uzturā, produktu tapšanas stāsts.

Svaigi spiestas burkānu sulas un dārzeņu čipsu degustācija.

Meistardarbnīca: konfekšu gatavošana no žāvētiem augļiem un sēkliņām. Dekorēšana pēc paša vēlmēm un izdomas (aveņu, zemeņu, piparmētru, nātru u.c. miltos). Katram dalībniekam iespēja iesaiņot un paņemt līdzi augļu konfektes.

Laiks: 1 – 1,5 stundas

Ciemošanās vienam cilvēkam: 9 €

Pieteikties, zvanot +371 26568037 vai rakstot info@labassaknes.lv

Nokļūšana

Adrese: Lielā Skolas iela 6, Koprades māja, Cēsis

GPS 57.312537, 25.272915

info@labassaknes.lv