Dzirkstošo bērzu sulu ražotne "Birzī"

Dzirkstošo bērzu sulu ražotne "Birzī"

Birzs latviešiem vienmēr bijusi vieta, kur rast mieru, smelties viedas zināšanas un iegūt sirdsskaidrību. Bērza baltā miza asociējas ar tīrību un gaismu. Un ne velti bērzs dod sulu tieši pavasarī, kad mūsu prāts un ķermenis noguris no tumsas un aukstuma. Bērzu sulu amatnieks no Raunas - Ervins Labanovskis - svaigās sulas pārvērš dzirkstošā dzērienā, lai daļa bērza gaišuma būtu ar mums pat ziemā.

Vietas vēsture un produkta izcelsme


Pagrabs. Vieta, kura bērnībā šķiet īpaši maģiska. Mistiskais aukstums un mūžīgā tumsa, kas no turienes dvesa. Nelielā pelējuma smaka, kas atgādina pazemi. Koka plauktos rindojas ievārījuma burciņas. Uz aukstās grīdas 3l burkas ar gurķiem upeņu lapās un diļļu kātos un milzīgas stikla pudeles ar rūgstošām bērzu sulām, kurās iekšā peld upeņu zari vai pāris uzblīdušas rozīnes. Paaudžu paaudzēs nodotās zināšanas par produktu uzglabāšanu ziemai mums ļāvušas saglabāt bērzu sulu raudzēšanas jeb fermentēšanas mākslu.


Labanovsku ģimene bērzu sulas dzer jau gadiem. Ik pavasari no piemājas bērziem iegūtās svaigās sulas liktas raudzēties. Kad ierastā bērzu sula ar rozīni apnikusi, sulai klāt pielikta piparmētra. Rezultāts sanācis svaigs un garšīgs, tā radies "Birzī".


Plašāk par produktu un iespējām


"Birzī" ir dzirkstoša bērzu sula, kas radusies dabīgas fermentācijas procesā, raudzējot svaigas bērzu sulas. Ja kārojas ko svaigu, jāņem "Birzī" ar piparmētru, ja skābāku - tad ar citronu, bet austrumniecisku garšu cienītājiem patiks "Birzī" ar karkādi un krustnagliņu. Saimnieks turpina eksperimentēt ar garšām un solās uztaisīt sulas, kuras patiks arī saldāku garšu cienītājiem.


Katru gadu pavasaris Labanovsku ģimenē tiek gaidīts ar nepacietību. Ervīns jau zina - ja Zemgalē sulas sākušas tecēt, pēc nedēļas tās tecēšot arī viņa baltajās birzīs. Sulu tecēšanas laiks ir īss - vien trīs, ja paveicas četras, nedēļas. Ideālā temperatūra sulu raitam tecējumam ir +5 līdz +10 grādi. Pa šīm trim nedēļām tiek iegūti +/- 18 000l svaigo sulu. Daļa tiek sasaldētas, lai dotu ciemiņiem provēt, kā tad tās garšo svaigas, daļa saraudzētas, bet daļa savārītas sīrupā. Ja nu sulas pie sirds neiet, tad sīrups noteikti patiks visiem labas garšas cienītājiem. Tumši brūns, biezs, saldens un ar ļoti izteiksmīgu garšas buķeti. Lai iegūtu 1l sīrupa, nepieciešams 100l sulas. Bet pat pilīte šī sīrupa uzlabos tavu krāsnī cepto jēra karē vai salātu garšu.


Tāpat kā siera gatavošana vai alus brūvēšana, arī bērzu sulu raudzēšana prasa pacietību, intuīciju un gadiem krātas zināšanas. Tikai tad rezultāts būs tik svaigs un dzirkstošs kā "Birzī".


Nepalaid garām


Ciemošanās pie Labanovskiem ir ceļojums bērzu sulu daudzveidīgajā pasaulē. Met aizspriedumus pie malas un nogaršo dzirkstošās sulas, kuras glāzē puto kā dārgs šampanietis. Pagaršo un iemīlies bērzu sulu sīrupā. Nokāp maģiskajā pagrabā un noskaties video par bērzu sulām. Palūdz, lai saimnieki aizved līdz piemājas bērziem - tiem, ar kuriem pavasaros sākas bērzu sulu stāsts.

Vēl piedāvā


Iegādāties dzirkstošās bērzu sulas un pagaidām nekur nenopērkamo bērzu sulu sīrupu. Saimnieki savārījuši arī gardu pieneņu sīrupu un izbrūvējuši pieneņu vīnu.


Praktiskā informācija

Cena eur 5.00 / bērniem līdz 7g.v. bezmaksas. Nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās. Ciemošanās ilgums 1 - 1.5 h. Ciemiņu skaits 10 - 30 (mazākām grupām iepriekš jāsazinās, lai sarunātu iespēju ciemoties).

Nokļūšana

Adrese: Smiltenes novads, Brantu pagasts, "Kainaži".

GPS: 57°23’05.3″N 25°42’09.7″E

No Rīgas dodieties Smiltenes virzienā (A2 / E77). No Vidzemes šosejas, aptuveni 20km pēc Bērzkroga, nogriezieties pa kreisi uz Raunu. Neiebraucot Raunā, pa labi nogriezieties uz Smilteni. Turpiniet braukt pa galveno ceļu līdz pieturai "Brantu skola", tad griezieties pa kreisi. Pēc 4km ceļš beigsies pie "Birzī" ražotnes.

Tālrunis: (+371) 29199982

E-pasts: birzi@birzi.lv

Web: www.birzi.lv