Svētku burkānu kūka

Godinot Latvijas dzimšanas dienu, tās garšas, tradīcijas un vērtības, esam radījuši svētku burkānu kūkas recepti. Par godu šai dienai apjoz galdu baltā svētku drānā, iededz svecīti sirdsiltumam un pagatavo saviem mīļajiem kūku no šīs rudens ražas.

Īsts latvietis vienmēr radīs jaunas garšas un idejas, lai celtu galdā kādu gardumu no sezonālajiem produktiem. Vasaras sauli un zemes spēku smēlušies burkāni tā vien gaida savu kārtu šajā kulinārajā ceļojumā, jo ziema ir īstais laiks, lai mielotos ar vietējiem sakneņiem. Tad top sātīga svētku burkānu kūka. Gaisīgumam papildinām ar krēmsiera un saldā krējuma kārtu, rotājam ar Latvijas zelta ogu - smiltsērkšķi un plūškoku. Izbaudi gatavošanas, baudīšanas un svinību prieku kopā ar mīļajiem!

Pamatnei:

  • 350 g nomizoti, sarīvēti burkāni

  • 4 lauku olas

  • 220 g brūnais cukurs

  • 280 ml neitrālas eļļas (vīnogu kauliņu)

  • 300 g kviešu milti

  • 140 g drupināti valrieksti

  • 1 tējkarote kanēlis

  • Šķipsna sāls

  • 1 tējkarote dzeramā soda

  • 1 tējkarote cepamais pulveris

  • Šķipsna malta muskatrieksta

  • ½ tējkarote ingvera pulvera

Krēmam:

  • 300 g krēmsiers

  • 100 ml saldais krējums

  • 80-100 g pūdercukurs

Dekorēšanai:

  • smiltsērkšķu ogas

  • plūškoka ogas

Pagatavošana

Gatavo biskvītu
Uzkarsē cepeškrāsni 180 grādus karstu. Lielā bļodā liek olas, cukuru un eļļu, puto 6-8 minūtes. Mīklā iemaisa burkānus, tad atsevišķā bļodā samaisa miltus ar garšvielā, un iemaisa masā. Pievieno valriekstus. 21 cm apaļu formu iesmērē ar eļļu un liek mīklu formā, cep aptuveni 1 stundu, tad kārtīgi atdzesē.

Gatavo krēmu
Puto krēmsieru ar pūdercuku, pamazām putojot pievieno saldo krējumu un puto līdz veidojas viendabīga, stingra masa.

Uz atdzisušās kūkas smērē krēmu, dekorē ar ogām un svin svētkus! Svētku noskaņas papildināšanai īpaši piestāvēs Latvijas BIO cidoniju zelteris svētku pudelē.